Čo spája ÚNSS a princeznú Dianu?

Dnes si pripomíname nedožitých 60 rokov princeznej Diany. V Británii pri tejto príležitosti odhalili sochu kráľovnej ľudských sŕdc v záhradách Kensigtonského paláca. My sme si na „Lady Di“, jej kráľovskú výsosť, Dianu, princeznú z Walesu, zaspomínali tiež. Pred 30 rokmi totiž slávnostne otvorila priestory Oddelenia pre nevidiacich a slabozrakých v Mestskej knižnici v Bratislave. Na šarmantnú a výnimočnú ženu si zaspomínal predseda ÚNSS, Branislav Mamojka, ktorý sa s ňou osobne stretol.  

Princezná Diana drží za ruku predsedu ÚNSS Branislava Mamojku a spoločne prechádzajú priestormi Mestskej knižnice.
Princezná Diana a Branislav Mamojka v priestoroch Mestskej knižnice.

Otvoriť samostatné knižné oddelenie určené ľuďom so zrakovým postihnutím vypomohla Mestskej knižnici, okrem iných, aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Vďaka zanieteniu mnohých nadšencov vznikol plnohodnotný priestor, ktorý už tri desaťročia ponúka nevidiacim či slabozrakým možnosť zapožičania kníh v Braillovom písme, audio kníh, ale aj množstvo zaujímavých kultúrnych akcií prednostne zacielených na potreby ľudí so zrakovým postihnutím.

Princezná Diana v knižnici pre nevidiacich

Zhodou náhod sa otvorenie tohto oddelenia krylo s návštevou kráľovského páru, princa Charlesa s manželkou, princeznou Dianou. A práve ona v roku 1991 navštívila a slávnostne otvorila Oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých v Mestskej knižnici v Bratislave. Možnosť privítať ju a sprevádzať po novom oddelení Mestskej knižnice dostal práve predseda ÚNSS, Branislav Mamojka. „Dá sa povedať, že som s princeznou strávil celý čas jej návštevy knižnice. Na uvítanie som jej odovzdal kyticu kvetov. Bola veľmi spontánna, chytila ma za ruku a viedla priestormi knižnice. Popritom sme sa zhovárali, zaujímala sa o knižnicu, dianie v nej, vystavené exponáty, prekladal som jej, ak sa chcela čosi opýtať prítomných čitateľov. Zaujímalo ju, čo čítajú, čo robia v bežnom živote i osobnejšie otázky, napríklad odkedy mali zrakové postihnutie, čo bolo na to obdobie v našich končinách pomerne odvážne,“ spomína s úsmevom Branislav Mamojka.

„Musím povedať, že princezná bola veľmi dobre informovaná o problematike zrakového postihnutia, Braillovom písme, o zvukových knihách. Avšak jej záujem bol skutočne úprimný, nebol hraný. Bola veľmi ľudská, nemal som z nej pocit, že by nám dávala pocítiť, že je „čosi viac“. Skrátka veľmi príjemná dáma…“ uzatvára svoje spomienky s úsmevom B. Mamojka.

Stála spomienka na princeznú z Walesu

Oddelenie knižnice, ktoré Diana otvárala, si tohto roku pripomína 30. výročie a my veríme, že v ňom bude naďalej panovať tá výnimočná atmosféra, ako v deň návštevy princeznej a svojim čitateľom bude prinášať mnoho radosti i príjemných chvíľ. Mimochodom, princezná pri svojej návšteve venovala knižnici tzv. televíznu lupu, dnes už je to skôr kúsok archívny, i keď plne funkčný, ale knižnica ho opatruje rovnako, ako jej zakladaciu listinu, ktorú princezná z Walesu podpísala.   

Zakladacia listina Odd. pre nevidiacich a slabozrakých podpísaná Dianou. Podpis tvorí vlastnoručne napísané "Diana".
Zakladaciu listinu môžete dodnes vidieť v priestoroch Oddelenia pre nevidiacich a slabozrakých v Mestskej knižnici v Bratislave.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *