Kam idú vaše 2 percentá?

Nedávno sa veľa hovorilo o návrhu zmien v asignácii dvoch percent z daní. Pripojili sme sa k výzve organizácií,pre ktoré je zachovanie pôvodného systému, teda možnosť fyzických i právnických osôb slobodne sa rozhodnúť, ktorému subjektu venujú percentá zo svojich daní, nesmierne dôležité. Pre mnohé občianske združenia by totiž bola navrhovaná zmena priam likvidačná. Našťastie, vláda od tohto zámeru upustila.

Na čo využívame vaše peniaze?

Aj my patríme k organizáciám, ktoré sa uchádzajú o finančné dary z dvoch percent. Cieľom Únie nevidiacich a slabozrakých je pomoc ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím. Našimi klientmi sú ľudia, ktorí musia svet navôkol vnímať inak ako očami, a my ich to vieme naučiť – prostredníctvom Braillovho písma, počítačov či mobilných telefónov s hlasovým výstupom alebo zväčšovacím programom, chôdzou s bielou palicou. Snažíme sa, aby svoj život, ktorý sa im otočí o stoosemdesiat stupňov, opäť vzali do svojich rúk. Záleží nám na našich klientoch a robíme všetko preto, aby žili dôstojný a plnohodnotný
život. „Okrem poskytovania sociálnych služieb sa snažíme pomáhať celej komunite ľudí so zrakovým postihnutím obhajobou ich záujmov a práv. Pravidelne pripomienkujeme zmeny v legislatíve, snažíme sa robiť ich svet prístupnejším a bez bariér – architektonických, informačných i komunikačných,“ vysvetľuje Ján Podolinský, predseda ÚNSS.

Ako nezisková organizácia fungujeme aj vďaka podpore našich donorov, prostriedkom z projektov a grantov, verejnej zbierky i asignácii z dvoch percent. Vďaka nim sú naše služby bezplatné, dostupné po celom Slovensku a komukoľvek, kto o ne požiada. „Odbornú pomoc a podporu poskytujeme ľuďom so zrakovým postihnutím v 8 krajských strediskách a 65 poradenských miestach. Ročne im venujú naši odborní pracovníci viac ako 26 000 hodín pomoci. Priateľstvá a aktivity s rešpektovaním potrieb nevidiacich a slabozrakých nájdu klienti v 50 základných organizáciách,“ dopĺňa Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

Obávate sa transparentnosti?

Ako občianske združenie musíme viesť otvorené účtovníctvo, každoročne vydať výročnú správu o svojej činnosti, vrátane účtovnej uzávierky, taktiež prejsť nezávislým auditom. Všetko o nás sa môžete dozvedieť prostredníctvom oficiálnej webovej stránky www.unss.sk.

Naše údaje, ak nám chcete venovať svoje 2 percentá

Obchodné meno (názov): Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
Právna forma: občianske združenie
IČO: 00683876
Sídlo: Sekulská 672/1, 841 04 Bratislava

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *