Pamiatky Bratislavy už môžu spoznávať aj nevidiaci

„Tu je nejaká budova, čo to môže byť?“ hovorí jedna slečna druhej. „Aj ja som na niečo naďabila, počkaj, zistíme,“ odpovedá druhá a šikovne stlačí gombík, ktorý oznamuje, že ide o Mirbachov palác. Práve sa zoznamujú s Bratislavou pomocou 3D haptickej mapy. Opodiaľ starší pán rukami skúma ako vyzerá budova Slovenského národného divadla na tzv. hovoriacich kockách.

3D kocky plné histórie

Aj takto to vyzeralo počas Bratislavských mestských dní, kedy sa mohli nevidiaci a slabozrakí zoznámiť s pamätihodnosťami hlavného mesta. Doslova na vlastné ruky. Do života uvádzalo Turistické informačné centrum (TIC) spolu s neziskovou organizáciou Trnka produkty, ktoré ľuďom so zrakovým postihnutím vylepšia zážitok z poznávania Bratislavy. Konkrétne ide o tri dotykové hovoriace kocky a haptickú mapu. „Na mape je dvanásť pamätihodností, pri každej z nich je gombík, ktorý návštevníkovi oznámi o akú pamiatku ide. Napríklad zistí, že sa práve nachádza pri Michalskej bráne či Starej radnici,“ vysvetľuje Karol Trnka a ako dôkaz stlačí gombík, ktorý hlasom potvrdzuje: „Michalská brána“. „Na mape získa turista prehľad o tom, ako asi vyzerá mesto, čo sa kde nachádza, ulice sú označené braillovskými štítkami. Dominanty, ktoré tu spozná si môže podrobnejšie pozrieť na kockách,“ dopĺňa Karol Trnka z neziskovej organizácie Trnka, ktorá projekt realizovala.

V priestoroch TIC skúma hovoriacu kocku návštevník. Pri ňom stojí pracovník TIC a sprievod.
Turista skúma dotykom 3D model jednej z historických pamiatok na hovoriacej kocke.

Presúvame sa ku kockám, na ktorých sa nachádzajú tie najkrajšie pamiatky Bratislavy. Pod rukami nám ožíva Dóm sv. Martina, ale aj Reduta, Stará radnica či Michalská brána a mňa zaujíma, ako taká „hovoriaca kocka“ vzniká. „Najskôr vznikne 3D virtuálny model, ktorý je akýmsi základom, potom sa na 3D tlačiarni vytlačí model a ten už sa umiestni na konkrétnu kocku. No najmä sa nahrá audiopopis, ktorý kocku „oživí“. Ženský hlas naviguje prsty a mužský rozpráva o kultúrno-historických súvislostiach,“ vysvetľuje K. Trnka.

Kockám vdýchli život umelci

Kocky boli vyrobené pre Turistické informačné centrum v Bratislave. „Vybrali sme dvanásť najznámejších historických pamiatok. Zamerali sme sa na budovy so zaujímavými fasádnymi prvkami, aby sa dali nevidiacim vhodne opísať a zároveň i dobre nahmatať. Myslím si, že kocky sú pridanou hodnotou nielen pre nevidiacich, ale upútajú aj vidiacich či detských návštevníkov Turistického informačného centra,“ konštatuje Michal Drugár z TIC Bratislava. A aké pamiatky si môžu návštevníci pozrieť podrobnejšie? Sídlo prezidentky SR, teda Grasalkovičov palác, Bratislavský hrad, Mirbachov i Primaciálny palác, Starú radnicu, Michalskú bránu, kláštor Klarisiek, ale aj majestátny Dóm sv. Martina či nežný Modrý kostolík. Milovníkov umenia iste poteší budova SND či Reduta. Nechýba ani jediná bratislavská synagóga.

Maketa Reduty, teda slovenskej filharmónie.
Maketa Reduty, teda slovenskej filharmónie.

Hovoriace kocky sú prístupné nielen pre domácich turistov, doplnené sú i jazykové mutácie v ďalších piatich jazykoch, a to v angličtine, nemčine, taliančine, maďarčine a francúzštine. Mimochodom, kockám prepožičali hlasy skutočne zaujímavé osobnosti, napríklad ambasádorka Bielej pastelky Adela Vincezová s manželom Viktorom, herečka Katka Brychtová, moderátorka a niekdajšia hlásateľka Alena Heribanová, Ivan „Tuli“ Vojtek, Ján Gallovič či Diana Mórová a Peter Kočiš. Jeho hlas využili realizátori aj pri výrobe komentáru v angličtine. „Bola to pre mňa celkom výzva, niektoré slovíčka som si musel najskôr preložiť, napočúvať výslovnosť… Dúfam, že môjmu podaniu budú rozumieť aj rodení Angličania,“ dodáva so smiechom divadelný i dabingový herec. „Laikom sa môže zdať, že načítanie informácií o budove, či technické informácie, ktoré inštruujú nevidiaceho v orientácii, je jednoduché, ale nie je to celkom tak. Musíte si odpustiť akékoľvek emócie, byť vecným a nič viac. Avšak bola to zaujímavá práca a ja som rada, že som mohla pomôcť nevidiacim spoznávať krásne miesta Bratislavy,“ konštatuje Diana Mórová, ktorú budete počuť v komentároch k bratislavskej synagóge.

Na obrázku sú herci Diana Mórová a Peter Kočiš s návštevníkmi počas Bratislavských mestských dní. Nevidiacim podpisujú dotykové portréty.
Momentka z Bratislavských mestských dní, počas ktorých kocky i haptickú mapu uviedli do života. Osobnosti, ktoré načítavali komentáre robili autogramiádu.
Reliéfna podpisová karta s portrétom herečky Silvie Šuvadovej.
Takto vyzerá podpisová karta pre nevidiacich. Na reliéfnom portréte je vyobrazená herečka Silvia Šuvadová.

Prijmite pozvanie do krásavice na Dunaji

Nevidiacim a slabozrakým sú hovoriace kocky i haptická mapa k dispozícii počas otváracích hodín Turistického informačného centra na Klobučníckej 2 v Bratislave. „Som rád, že sa Bratislava sprístupňuje aj ľuďom s postihnutím, pre mňa bola spolupráca na tvorbe hovoriacich kociek i haptickej mapy veľmi zaujímavá a obohacujúca. Osobne som predtým nemal možnosť stretnúť sa s nevidiacimi. Zistil som, že naša vzájomná komunikácia sa v podstate vôbec nelíši. Niekedy v sebe máme len zbytočne veľa predsudkov…“ dodáva Michal Drugár z TIC.

Detail haptickej mapy.
Detail haptickej mapy.

Využite teda prázdninové dni a poďte spoznávať naše hlavné mesto a jeho ojedinelé pamiatky. Čaká vás neopakovateľný zážitok. A ak máte chuť, dajte nám o vedieť. Potešíme sa! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *