Pre nás nevyhnutné, pre vás užitočné

Aby zdravotné postihnutie nebolo obmedzením či nebodaj prekážkou robiť všetko, po čom srdce piští, je nevyhnutné prostredie prispôsobiť. Prax ukázala, že mnohé z vecí, ktoré boli prioritne pripravované pre komfort nevidiacich a slabozrakých, priniesli mnoho benefitov aj pre ľudí vidiacich. Ukážeme vám aspoň niektoré z nich.

Na obrázku je audioknižnica - policky, kde sú namiesto klasických kníh audioknihy na CD
Audioknihy boli pôvodne pripravované pre nevidiacich, ale rovnako radi ich využívajú aj vidiaci.
Foto: pixabay.com

Audioknihy či QR kódy

Audioknihy sú dnes príjemným spoločníkom na cestách či pri domácich prácach všetkým, hoci prvou cieľovou skupinou boli práve nevidiaci, slabozrakí a ľudia s poruchami čítania alebo mobilitou horných končatín.

QR kódy, audiosprievodcov v múzeách, modely či repliky exponátov, ale aj celých významných architektonických pamiatok ocení každý z nás, a nevidiaci vďaka nim získa presnejšiu predstavu o Eiffelovej veži, Tower Bridge či Soche slobody. Ruku na srdce, trúfli by ste si, popísať im ich?

Komfortné cestovanie

Vidíte, nie vždy to musia byť veľké zásahy. Ozvučené semafory pomôžu komukoľvek z vás – stačí len, keď vás na chvíľu oslepí slnko, prípadne sa zatúlate myšlienkami podstatne ďalej než na druhú stranu vozovky.

Znížený obrubník iste padne vhod rodičom s kočíkom, ale aj starším či mladším, napríklad ak ich „zdobí“ sadra. Ak je, navyše, farebne zvýraznený, je záchranou pre každého v hmle či večernom šere.

Hlásenie zastávok v akomkoľvek tátošovi na kolesách si nevedia vynachváliť mnohí, aj takí turisti. Výrazný kontrast nápisov na informačných tabuliach na železničných či autobusových staniciach určite spríjemňujú čítanie pri hľadaní vhodného spoja do cieľa cesty.

Pripravili: Dušana Blašková a Michaela Hajduková

One reply to Pre nás nevyhnutné, pre vás užitočné

  1. Aj mnohé interne obchody, keby splnali kriteria pristupnosti, tak by to bol velky prinos pre samotny obchod vo forme vyssej navstevnosti, ako aj pre nevidiacich, ktori si mozu lepsie vybrat v pristupnejsom eshope.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *