Zvyšujeme kvalitu života nevidiacich

Našim klientom venujú odborní pracovníci a odborné pracovníčky viac ako 26 000 hodín pomoci. Nezriedka je však potrebné, aby svoju prácu vykonávali v domácom prostredí klienta. Napokon, kde inde sa naučiť rozpoznať svoju domácnosť bez zraku, ako zvládnuť, kde je čo uložené, kde treba niečo zvýrazniť, aby to klient zvyškami zraku našiel. To nie je možné ambulantne a „z rozprávania“.

Aj preto sme radi, že v Bratislavskom a Košickom kraji budú môcť naši kolegovia vycestovávať za klientmi autom. Bude to rýchlejšie, svižnejšie i dostupnejšie. Sme veľmi radi, že sme sa mohli uchádzať o grant na podporu zakúpenia vozidiel a, dokonca, sa nám ho podarilo aj získať.

Na obr. sú autá odparkované pred predajňou TOYOTA a pri nich, pripravené na prvú jazdu, stoja vysmiate Z. Egydová a S. Tóthová z ÚNSS.

Prvá jazda novučičkými tátošmi patrila Z. Együdovej a S. Tóthovej.

Vozový park ÚNSS doplnili dvaja štvorkolesový tátoši zn. Toyota Corolla TS Kombi s hybridným motorom. Vozidlá sa podarilo získať v rámci projektu „Najviac sa načím doma“ financovaného Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR – MIRRI.

Cieľom projektu je zvýšiť dostupnosť terénnych sociálnych služieb ÚNSS v Bratislavskom a Košickom kraji. Zároveň umožniť plnohodnotné začleňovanie sa ľudí so zrakovým postihnutím do spoločnosti, zvyšovanie kvality ich života a nezávislosti poskytovaním terénnych i ambulantných sociálnych služieb. „Som veľmi rada, že sa našim pracovníkom bude príjemne cestovať za našimi klientmi. Pracovať s nimi v domácom prostredí je pre mnohých praktické, pretože danú zručnosť potrebujú práve kvôli zvládnutiu svojej domácnosti, ale niekedy aj nevyhnutné, pretože ich zdravotný stav im presun na krajské stredisko neumožňuje alebo je veľmi komplikovaný. Aj tak je však dôležité, aby človek neostal sám, dokázal sa o seba postarať a rozvíjal svoje zručnosti, aby si mohol napríklad prečítať knihy, získavať informácie, komunikovať s rodinou či priateľmi cez telefón či online,“ konštatuje Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

Autá sú odparkované na parkovisku ÚNSS a medzi nimi stoja smiate T. Winterová, S. Tóthová a Z. Egydová.

Konečne „doma“ a so spokojným úsmevom T. Winterová (riaditeľka ÚNSS) s kolegyňami S. Tóthovou a Z. Együdovou.

Za podporu ďakujeme:


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *