Róbert Potoma:
„Nie je nič krajšie, než nezištne pomáhať“

V roku 2019 sme začali spolupracovať s kreatívnym tímom agentúry Promiseo, ktorý si zobral pod patronát najmä verejnú zbierku Biela pastelka. Vďaka ich nápadom sa zbierka posunula vpred v mnohých smeroch, sociálne siete nevynímajúc. Tohto roku zaznamenali obrovský úspech na TikToku. O ten sa pričinil najmä Robert Potoma, ktorý v Promiseu pôsobí ako špecialista na sociálne siete.

Potrtér R. Potomu.
Robert Potoma je s Bielou pastelkou spätý už niekoľko rokov.

Sociálnym sieťam sa venujete dlhodobo. Ako ste s k nim dostali?

V roku 2011 som si zo žartu založil stránku na Facebooku, ktorá sa vtedy volala „Idú dvaja po ulici a tretí hovorí, že z nás štyroch by bola dobrá päťka“, kde som začal pridávať rôzne vtipy, ktoré som našiel na internete. Od tej chvíle ma sociálne siete očarili a tento rok som oslávil 11 rokov, čo sa im venujem.

V rámci Bielej pastelky ste mali od začiatku našej spolupráce s agentúrou Promiseo na starosti sociálne siete. Ak by si sa obzreli späť, ako sa vaša práca menila? Čo vás naučila?

Naučil som sa, že každý rok je o niečom inom. Marketing na sociálnych sieťach sa rozvíja veľmi rýchlo, a čo platilo pred mesiacom, dnes už nemusí. Každý rok sme sa museli prispôsobiť aktuálnym novinkám, aby sme vždy zostali na vlne efektívnej komunikácie a získali čo najlepšie výsledky. Od klasických bannerov sme prešli k videám a cez filtre rozšírenej reality až po TikTok.

V čom sa menil váš pohľad na problematiku zrakového postihnutia?

Keď som začínal pracovať na Bielej pastelke, neuvedomoval som si všetky problémy, ktoré môžu zrakovo postihnutí prežívať. Postupne som začal objavovať a spoznávať úskalia ich všedných dní, vďaka čomu som zistil, že aj ľudia nevidiaci a slabozrakí môžu žiť svoj život naplno a s úsmevom na perách. Niektorí dokonca omnoho viac ako ľudia, ktorí zrakové postihnutie nemajú.

V čom je kampaň pre neziskovú organizáciu iná ako pre komerčného klienta?

V prvom rade má človek z kampaní pre neziskovku hrejivý pocit pri srdci. Nie je nič krajšie, než nezištne pomáhať. V druhom rade, samozrejme, v rozpočte, preto si musíme dávať nesmierne záležať, aby sme z každého eura „vytrieskali“ maximum efektivity a zásahu.

Tohto roku ste v rámci sociálnych sietí pripravili novinku, Biela pastelka sa dostala aj k publiku na TikToku.

Vedeli sme, že potrebujeme aj tento rok priniesť do kampane niečo nové. Preto sme sa rozhodli využiť najrýchlejšie rastúcu sociálnu sieť TikTok, v ktorej ja osobne vidím obrovský potenciál. Veľa ľudí má TikTok zaškatuľkovaný ako sociálnu sieť, kde sa len tancuje a zabáva, preto sme chceli rozbiť tieto predsudky a ukázať, že ľudia majú záujem o pútavý, edukačný obsah, len im ho treba dodať.

Čo vás pri príprave videí prekvapilo?  

Prekvapilo ma, s akou radosťou a otvorenosťou sme natáčali. Bez takého pozitívneho a proaktívneho prístupu spolupracujúcich zrakáčov by profil na TikToku nikdy nezaznamenal až taký veľký úspech. 

Ten prišiel. Videá mali takmer 5 a pol milióna vzhliadnutí, vyše 400-tisíc označení „Páči sa mi to“ a takmer 18-tisíc sledovateľov. Čakali ste taký ohromný úspech?

Úprimne, veľmi som v to veril. Očakával som, že máme šancu preraziť, no z toľkých stoviek tisíc prehratí som bol nakoniec očarený aj ja. Na TikToku budeme pokračovať v edukatívnych videách, vyskúšame rôzne formy a možno aj animácie, ktoré ľuďom lepšie priblížia oči, zrak i rôzne očné ochorenia. 

V rámci vašej práce sa všetko veľmi mení, čo platilo dnes už zajtra nemusí. Nie je to frustrujúce? 

Pre niekoho možno áno, ale mňa to vyslovene baví (úsmev). Nemám rád stereotypy, možno práve preto som pri sociálnych sieťach vydržal tak dlho. 

Ak poviem Biela pastelka, aká emócia u vás prevláda?

Radosť z pomáhania, eufória v hlavný zbierkový deň, ktorý je pre nás v agentúre vždy sviatkom.

Čo vás na vašej práci teší? 

Baví ma, že môžem pomáhať klientom v budovaní ich profilov na sociálnych sieťach, vzdelávať ostatných a stretávať sa so zaujímavými, inšpiratívnymi ľuďmi z médií, a zároveň to, že moja práca je vlastne moje hobby.

Ďakujem za rozhovor.

Zhovárala sa: Eliška Fričovská
Foto: archív RP

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *