Nie sme bezmocní 

V malebnom prostredí Spišskej Kapituly sa koncom leta stretli nevidiaci a slabozrakí so svojimi sprievodcami, aby pod vedením pracovníkov ÚNSS získali nové zručnosti, spoznali zaujímavé pomôcky, naučili sa niečo z prvej pomoci, ale najmä necítili sa osamelí a vymanili sa zo všedných dní.

„Nášmu pobytu sme dali názov Nie sme bezmocní a presne v tomto duchu sme koncipovali i jeho obsah. Chceli sme, aby klienti vyšli zo stereotypu, pútavým spôsobom získali nové poznatky, ktoré budú pre ich život obohacujúce a prínosné. Nemenej dôležitým cieľom bolo posilnenie sociálnych kontaktov, čo je po pandémii priam nevyhnutné,“ hovorí Katarína Šmajdová Búšová, vedúca Krajského strediska ÚNSS v Prešove.

Na nevidiacich i slabozrakých klientov čakal bohatý program plný zaujímavých informácií. Vďaka zástupcom organizácie Touch&Speech zistili, ako fungujú kompenzačné pomôcky Matej a Matejko, slúžiace na prehrávanie digitalizovaných kníh a internetového obsahu. „Podstatná časť seminára však bola venovaná mobilným telefónom a programu Corvus. Účastníci si mohli vyskúšať ako funguje základné ovládanie pomocou gest, zorientovať sa v ponuke aplikácií, či v práci s editačnými poľami,“ dopĺňa K. Šmajdová Búšová.

V miestnosti sedia účastníci a počúvamjú muža, ktorý má v ruchách dotykový telefón a zapnutý NB.
Semináre účastníkov zaujali.

Bezpečný domov

Pre nevidiacich a slabozrakých sa zradným môže stať aj to najdôvernejšie a najdôležitejšie prostredie. Najmä po nečakanej strate alebo vážnom zhoršení zraku človek zistí, aká nepriateľská a plná nástrah dokáže byť jeho vlastná domácnosť. Aby sa domov opäť stal bezpečným prístavom, o to sa postarala sociálna pracovníčka ÚNSS Marianna Vavrová. „Zamerala som sa na úpravu domácnosti z hľadiska bezpečnosti, priblížila som slabozrakým klientom, aké dôležité je pre nich správne osvetlenie, ale aj výber farieb, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť ich orientáciu. Upozornila som účastníkov, prečo je dôležité dodržiavať určitý systém odkladania vecí a ako si ho nastaviť. Pozreli sme sa aj na to, akým spôsobom môžeme označovať nevidiacim predmety, aby bez pomoci ďalšej osoby zistili, aký produkt majú v rukách. Dotkli sme sa však aj problematiky sociálno-právnej legislatívy a informácií o kompenzačných pomôckach,“ upresňuje M. Vavrová.

Prvú pomoc zvládne aj nevidiaci

Poskytnúť prvú pomoc a možno i zachrániť život dokáže aj človek so zrakovým postihnutím. Len treba vedieť ako. O to sa postarali odborné lektorky zo Strednej zdravotníckej školy Š. Kluberta v Levoči. „Účastníci získali základné informácie o prvej pomoci v prípade, že príde človeku nevoľno. Naučili sa ošetriť popáleniny či rezné rany, dať zraneného do stabilizovanej polohy,“ vymenúva K. Šmajdová Búšová a pokračuje: „Výborné bolo, že naši klienti získali nielen teoretické informácie, ale mohli si všetko preveriť aj v praxi. Vrátane využitia figurín dospelého i dieťaťa, na ktorých si vyskúšali masáž srdca, použitie defibrilátora či prvú pomoc pri dusení.“

Muž stláča hrudník na figuríne. Dohliada naň iná žena.
Základy prvej pomoci sú dôležité aj pre ľudí nevidiacich a slabozrakých.

Ochrana a práva spotrebiteľov

Ďalšou dôležitou témou, o ktorej sa mohli účastníci so zrakovým postihnutím dozvedieť viac, bola oblasť týkajúca sa ochrany práv spotrebiteľov. Nevidiaci a slabozrakí ľudia sú pomerne ľahko zneužiteľnou skupinou, a preto je veľmi dôležité, aby poznali svoje spotrebiteľské práva. Spoločne s odborníčkou sa zamerali na dĺžku záručnej lehoty, povinnosti predajcov, na čo si dať pozor pri podpisovaní zmlúv. „Lektorka im priblížila i špecifiká nákupu cez internet, problematiku sociálnych sietí a pridala aj rady, ako doma ušetriť energiu a financie vďaka tzv. energetickému desatoru,“ dopĺňa K. Šmajdová Búšová. Keďže tieto informácie je dobré mať občas poruke a vrátiť sa k nim, účastníci ich dostali aj v prístupných formách, teda vo zväčšenej čiernotlači a Braillovom písme.

Nevidiaci chlapec sedí za stolom a v rukách má dielik z pexesa pre nevidiacich.
Momentka z voľnočasovej aktivity – vyhmatávanie reliéfneho pexesa.

Spoznávanie krás okolia

Súčasťou vzdelávacích pobytov nie je len osobný rozvoj. Dôležitý je i čas na relax a nadväzovanie nových priateľstiev. A práve na to sú ideálne výlety. Tamojšie okolie ponúkalo veľa možností. Skupina sa spoločne vydala do Spišského Jeruzalema, spoznali mesto Spišské Podhradie, navštívili Katedrálu sv. Martina v Spišskej Kapitule i Biskupské záhrady. „Za výber zaujímavých pamiatok a naplánovanie výletov vďačíme našej kolegynke Gabike Lazorovej. Účastníci mali možnosť ohmatať si vybrané pamiatky, napr. krstiteľnicu, hrobku, bustu biskupa a podobne. V Biskupských záhradách sa stretli aj s hmatovou mapou Spišskej Kapituly a popiskami v Braillovom písme. Tie ich natoľko zaujali, že sme sa následne venovali braillovskej abecede, kolíčkovej písanke (drevená tabuľka, pomocou ktorej sa nevidiaci učia písmená v brailli, pozn. red.) a dozvedeli sa, kde všade môžu nájsť Braillovo písmo.

Maximum pre klientov

Ani počas výletov či voľnočasových aktivít odborné pracovníčky Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska na svojich klientov nezabúdali. „Aj počas spoločných aktivít v prírode, či na výletoch sme sledovali a dohliadali na techniky, ktoré sprievodcovia pri chôdzi s nevidiacim používali a v prípade potreby sme ich usmerňovali a poradili im vhodnejší spôsob,“ vysvetľuje K. Šmajdová Búšová.

Skupinka kráča po schodoch.
Odborní pracovníci nezaháľali ani počas prechádzok, kedy nenápadne kontrolovali prácu sprievodcov, ktorých v prípade potreby usmernili.

O tom, že sa pobyt vydaril a cieľ naplnil, svedčí i pozitívne hodnotenie účastníkov:

„Páčili sa mi semináre, boli veľmi prínosné. Dozvedeli sme sa užitočné informácie, ktoré sa nám zídu v bežnom živote. Taktiež sa mi veľmi páčili výlety. Pobyt bol v príjemnom prostredí medzi skvelými ľuďmi. Ak by som mala možnosť, zúčastnila by som sa ešte raz.“

„Spoznali sme viacero ľudí, oboznámili sa s ich životnými príbehmi a skúsenosťami. No najmä – „vypadli“ sme z domu, z každodennej reality a načas fungovali v inom, upokojujúcom prostredí.“

„Páčili sa mi prednášky i to, že sme si všetky teoretické poznatky mohli vyskúšať aj v praxi.“

„Páčila sa mi atmosféra aj príjemní ľudia. Som rád, že som získal nové vedomosti. Veľmi oceňujem i semináre, boli odborné, a pritom zrozumiteľné a pútavé.“

Skupinová foto účastníkov. Stoja pred kaplnkou a veľkým krížom. Kaplnka stojí uprostred voľnej prírody.
Spoločná fotografia účastníkov pobytu pri kaplnke v Spišskom Jeruzaleme.

Foto: KS ÚNSS Prešov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *