Galérie sú zatvorené, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska však ponúka nevšednú výstavu

Už rok sú všetky kultúrne inštitúcie zatvorené a možnosť vnímať krásu máme len online. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) prišla v týchto náročných dňoch s unikátnou výstavou a priestorom, ktorý je návštevníkom kedykoľvek dostupný. V dni všedné i sviatočné, aj počas pandémie.

Na ČB zábere je sediaci muž a pri nohách mu sedí vodiaci pes.
Blanka Mináriková: Ponorený v myšlienkach (CS 2009)

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je organizátorom fotografickej súťaže s názvom Cesta svetla. Jej cieľom je zvýšiť citlivosť spoločnosti voči ľuďom so zrakovým postihnutím a akceptovať ich ako prirodzenú súčasť spoločnosti. A čo lepšie spája a búra zbytočné bariéry či mýty ako umenie? V tomto prípade umenie zachytené vo fotografii. Amatérski i profesionálni umelci akéhokoľvek veku sa každoročne zapájajú do súťaže, ktorá má jedinú podmienku – umelecky zachytiť motív svetla alebo život so zrakovým postihnutím. Pravidelne sa do súťaže prihlasujú desiatky fotografov s tým najlepším, čo sa im podarilo zachytiť hľadáčikom fotoaparátu. Tí najúspešnejší, ktorých určí odborná porota, bývajú ocenení a ich snímky sú súčasťou spoločnej výstavy, nezriedka putujúcej po celom Slovensku.

Cesta svetla špeciál

Bohužiaľ, pandémia organizácii zamedzila vyhlásiť sedemnásty ročník súťaže, no vznikla myšlienka vytvorenia špeciálneho, nesúťažného ročníka. „Počas uplynulých ročníkov sme nazhromaždili veľa zaujímavých fotografií, o ktoré sme nechceli verejnosť ukrátiť a rozhodli sme sa ich umiestniť do netradičného výstavného priestoru. Inštalovali sme ich v okolí Úradu i Krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, čím sa výstava stala dostupnou komukoľvek a kedykoľvek,“ hovorí Pavol Korček, hlavný koordinátor výstavy Cesta svetla špeciál.

Priestory okolo Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska doslova ožili a skúsenosti organizátora potvrdzujú, že cieľ, spríjemniť verejnosti náročné pandemické dni, sa podarilo naplniť. „Už prvé dni od inštalácie fotografií nám ukázali, že naša snaha priniesť ľuďom niečo milé, mať možnosť preladiť myseľ na iné, ako je koronavírus a s ním spojené ťažkosti, bol dobrý nápad, pretože v okolí našich priestorov sa zastavujú malí i veľkí návštevníci a so záujmom si pozerajú vystavené snímky. Verím, že im priniesli nielen nový pohľad na život ľudí so zrakovým postihnutím, ale najmä im v týchto náročných dňoch pohladili dušu a zanechali v nich príjemný pocit,“ konštatuje riaditeľka ÚNSS, Tatiana Winterová.

Detail na dve jablká v tváre presvetlené slnečným svitom.
Daniel Cápay: Jeseň (CS 2018)

Výstava, ktorá je otvorená nonstop. Aj počas pandémie

Výstava Cesta svetla špeciál je dostupná nonstop v exteriéri Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska na Sekulskej 1 v Bratislave. V časoch, kedy sú všetky galérie a výstavné priestory zatvorené ide o jednu z mála možností ako si „užiť“ umenie. „Myslím si, že aj Karlovešťania, ktorí naše priestory poznajú, si vďaka vystaveným fotografiám opätovne uvedomili, že v ich mestskej časti naša organizácia pôsobí a pomyselne sme im otvorili dvere,“ dopĺňa T. Winterová ďalší pozitívny rozmer výstavy.  

ČB záber, ústrednou postavou je mím Milan Sládek, ešte nalíčený, v zákulísí je v kruhu vysmiatych kolegov, vpredu mu žena podáva kvety.
Róber Ragan: Po premiére (CS 2018)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *