Zázraky sa dejú aj v liečbe glaukómu

Na obrázku je lekárka, ktorá pozerá do prístroja na očné vyšetrenie. Oproti nej sedí pacientka s hlavou položenou na meracom prístroji.
Prevenciu v prípade glaukómu netreba podceňovať. Foto: pixaby.com

Od 6. do 12. marca si aj na Slovensku pripomíname Svetový týždeň glaukómu. O zradnosti tohto ochorenia, možnostiach i novinkách v liečbe sme sa pozhovárali s oftalmologičkou MUDr. Máriou Praženicovou, zástupkyňou prednostu II. Očnej kliniky SZU vo FNsP F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.

Pani doktorka, prečo je dôležité hovoriť o glaukóme?
Pretože glaukóm, resp. zelený zákal, je degeneratívne ochorenie zrakového nervu, ktoré sa prejavuje zhoršovaním zorného poľa, čiže priestoru, ktorý okolo seba vidíme. Príčinou problému je najčastejšie vysoký vnútroočný tlak, ktorý tlačí na očný nerv čoho dôsledkom odumiera, a to môže viesť až k strate zraku.

Glaukómu sa často hovorí aj tichý zabijak zraku, v čom je jeho zradnosť?
Problém je, že zmeny, ktoré som spomínala sa dejú pomerne pomaly. Zorné polia sa v nazálnej (nosovej) časti prekrývajú, čiže lepšie vidiace oko prekrýva zhoršené videnie druhého a aj mozog sa na takéto zmeny adaptuje, čo spôsobuje, že si pacient strácanie zraku vôbec neuvedomuje. Navyše glaukóm postihuje periférne videnie. Jeho stratu si pacient nevšimne tak rýchlo, ako v prípade očných ochorení postihujúcich centrálne videnie, čo takmer okamžite spozoruje pri čítaní.

Takže môže roky prichádzať o zrak?
Presne tak, môže roky prichádzať o zrak a neuvedomovať si to. Občas máme pacientov, ktorí hovoria, že sa potkýnali, okolie si z nich robilo žarty, a v skutočnosti prídu s rúrovitým zvyškom zorného poľa. Až spätne si uvedomia, prečo k takýmto udalostiam v ich živote dochádzalo. Niekedy sa môžu tu a tam u pacienta objaviť bolesti hlavy či oka, môže mať pocit, že ho bolí akoby za očami, čo mohla byť predzvesť, že sa niečo deje, ale často sa to zvedie na únavu, stres, migrénu. Vôbec mu nenapadne hľadať problém v očiach.

Prevencia je zrejme aj v prípade tohto ochorenia kľúčová…
Určite áno, v prípade tzv. chronického glaukómu s otvoreným uhlom môže ochorenie postupovať naozaj pomaly a nepozorovane. V tomto prípade má zanedbanie prevencie fatálne následky. Jestvuje však aj glaukóm, ktorý dokážeme v niektorých prípadoch odhaliť oveľa skôr. Ide o glaukóm s uzatvoreným uhlom, predchádza mu záchvatovitý stav a akútne zhoršenie videnia. Pacient vidí dúhové sfarbenie okolo svetiel, cíti bolesť v okolí očí, dokonca mu môže byť na zvracanie, cíti sa tak zle, že okamžite vyhľadá lekársku pomoc a my odhalíme príčinu náhle zhoršeného stavu.  

Spomenuli ste niekoľko typov glaukómov, aké typy rozlišujete?
Rozdelenie glaukómov je pomerne zložité. Zjednodušene povedané glaukóm rozlišujeme podľa anatómie, teda s otvoreným alebo zatvoreným uhlom, a podľa príčiny na primárny a sekundárny. V prípade primárneho glaukómu spúšťač nepoznáme, ale v prípade sekundárneho ho vieme predpokladať. Príčiny môžu byť rôzne – úrazy z minulosti, predošlé operácie oka, časté zápaly, nádory, ale aj užívanie niektorých typov liekov, napríklad antireumatiká, psychofarmaká a podobne. Nesmieme zabudnúť ani na vrodený glaukóm, ktorý sa objavuje u detí od nula do jedného roka. Tzv. juvenilný glaukóm sa týka pomerne širokej vekovej kategórie cca od 4 až do 40 rokov.

Pohľad na Bratislavu s dominantou Bratislavským hradom. Cez pekný záber však ide tmavá škvrna, takže nie je viditeľný celý.
Aj takto môže vidieť dominantu Bratislavy pacient s glaukómom. Foto: archív ÚNSS

Ako vlastne prebieha diagnostika?
Pacientovi sa vyšetrí zraková ostrosť, zmeria sa očný tlak, hrúbka rohovky, poprípade jej viskoelasticita, vyšetria sa odtokové cesty, štruktúra zrakového nervu a zorné pole. Urobí sa tiež dôkladná osobná anamnéza pacienta. Z jednotlivých vyšetrení si poskladáme mozaiku a pokiaľ do seba zapadá, potvrdíme diagnózu a začneme liečbu. 

Čo sa deje po oznámení diagnózy?
Veľmi záleží od toho, v akom štádiu ochorenie zachytíme. Ak ide o počiatočné štádium, stačí lokálna liečba kvapkami či liekmi znižujúcimi očný tlak. V prípade, že ide o pokročilý glaukóm, alebo už po rokoch liečby pacientovi kvapky nestačia a dochádza k progresii ochorenia, indikuje sa liečba operačná. Niekedy sa však na ochorenie príde v takom štádiu, že hneď po prvotnej diagnostike objednávame pacienta na operačný zákrok. Ten môže byť vedený pomocou laserovej techniky alebo chirurgicky. Liečba pacienta s glaukómom je vo väčšine prípadov doživotná.

Liečba stav zväčša asi len zastavuje, ale nezlepší?
Nedá sa to celkom povedať, lebo ak sa nám podarí znížiť vnútroočný tlak veľakrát sa trošku napraví aj samotné videnie. Samozrejme, nevieme silne rozbehnutý glaukóm vrátiť späť na pôvodné miesto, ale máme k dispozícii tzv. neuroprotektívne lieky, ktoré dokážu výrazne zlepšiť zorné pole. Už neplatí to typické, že glaukóm je neliečiteľný a nevyliečiteľný. Dokonca sme začali spolupracovať s univerzitou v Magdeburgu, kde robia elektrostimuláciu striedavým prúdom. Túto formu liečby veľmi úspešne absolvovala jedna naša pacientka. Zlepšenie sa týkalo najmä zorného poľa. Na jednom oku mala veľmi poškodené videnie a liečba ho zlepšila. Nestal sa zázrak, že by videla na sto percent, ale ak máte výrazne poškodený zrak je každé zlepšenie obrovským úspechom. Veríme, že jej skúsenosť nebude jediná a aj ďalší pacienti absolvujú tento typ liečby.

Ako často by sme mali chodiť na preventívne prehliadky, ak sa chceme vyhnúť glaukómu? Treba sa pýtať na nejaké špeciálne vyšetrenie?
V rámci bežnej prevencie sa meria vnútroočný tlak, rovnako sa pozrie očné pozadie a prípadné zmeny na zrakovom nerve, ktoré už oftalmológa nasmerujú, aby vyšetreniu zorného poľa venoval viac pozornosti. Čo sa týka frekvencie prehliadok, ak so zrakom nemáte problém, odporúčala by som návštevu oftalmológa po 40. roku aspoň raz za päť rokov. Ak nosíte okuliare, alebo sa liečite na iné očné ochorenie, frekvenciu určuje váš očný lekár. Výnimku však tvoria ľudia s výskytom glaukómu v rodine, tí by mali kontroly absolvovať podstatne častejšie a skôr. Veľmi dobré boli v tomto smere osvetové aktivity v rámci Svetového týždňa glaukómu, pretože veľa ľudí využilo merania, ktoré sme realizovali v rôznych obchodných centrách a dozvedeli sa o existencii glaukómu.  

Glaukóm sa týka aj detských pacientov, kedy by mali rodičia spozornieť?
Deti s vrodeným glaukómom sa rodia s neprimerane veľkými očami. Okolie často reaguje slovami, aké má dieťatko krásne veľká očká, a pritom to tak nie je, skôr by bolo vhodné navštíviť detského očného lekára. Vysvetlenie spočíva v tom, že ako dieťa rastie, rastie aj samotná očná guľa. Ak na ňu pôsobí príliš vysoký očný tlak, rastie  výraznejšie. Okrem veľkých očiek môžu však rodičia spozorovať, že sú začervenané, zaslzené, dieťa môže byť plačlivé, pretože ho môžu kvôli zvýšenému vnútroočnému tlaku bolieť. Keď už je tlak taký vysoký, že dochádza k opuchu rohovky, môže dieťatko zahmlene vidieť a voľným okom môžeme pozorovať, že predná časť oka, rohovka, je akoby zašednutá.

Na štylizovanej fotografii je spiace bábätko v okuliarkoch a hlávku má položenú na otvorenej knihe.
Glaukóm sa nevyhýba ani najmenším. Foto: pixabay.com

Spomínate si na nejaký „zázrak“ v liečbe vašich pacientov?
Operovali sme mladú študentku, ktorá sa sťažovala na časté bolesti hlavy. Prišli sme na to, že problém je v očiach, tlak mala až 35 torrov. Našťastie sme zasiahli včas, oko zoperovali a dnes už si nemusí kvapkať žiadne antiglaukomatiká, nemá poškodený zrak a je úplne v poriadku. Bohužiaľ, nie vždy sa príbehy našich pacientov končia šťastne. Stáva sa, že pacient príde v takom neskorom štádiu ochorenia, že sa už nedá veľa urobiť a sme svedkami toho, že o zrak príde. Niekedy však šancu na záchranu zraku má, ale svoj stav podcení. Predpíšeme mu kvapky a on ich užívanie zanedbáva, nedodržiava stanovený čas dávkovania… Často aj preto, lebo tieto kvapky štípu a dráždia, čo je nepríjemné. Neliečené ochorenie sa však, pochopiteľne, zhoršuje.

Súvisí s liečbou glaukómu aj zmena životného štýlu?
Okrem rady dodržiavať zdravý životný štýl máme pre pacientov aj niekoľko špecifických odporúčaní. Napríklad dodržiavať bežný denný režim, teda cez deň práca, v noci oddych, v žiadnom prípade im neodporúčame prácu na nočné zmeny. Najmä aktívni športovci s tzv. pigmentovým glaukómom, ktorí radi posilňujú, veľmi ťažko prijímajú, že musia návštevu posilňovne redukovať, pretože niektoré cviky im môžu zvyšovať očný tlak. Radíme im prejsť na iný typ športu napríklad plávanie, bicyklovanie či beh. Vhodné nie je ani potápanie alebo hra na dychové hudobné nástroje, pretože všetko, čo zvyšuje tlak v hrudnom koši sa prenáša aj smerom do hlavy, a to pre pacientov s glaukómom nie je vhodné. Rovnako napríklad vypitie pol litra tekutiny naraz. Pre pacientov so spomínaným uzatvoreným uhlom nie je vhodný pobyt v tme, pretože vtedy dochádza k rozšíreniu zreničky a následnému zvýšenému útlaku odtokových ciest v oku. Pacientom, ktorí radi spia na bruchu odporúčame zmenu polohy. Ideálne na chrbte s mierne vyvýšenou hlavou. Tí, ktorí sú zvyknutí spať na boku, by mali mať horšie oko vždy navrchu.

Je zakázaný aj wellness a sauny?
To je veľmi individuálne, nedá sa povedať, že by sme ich pacientom vyslovene zakazovali, ale určite treba byť obozretnými, nepreháňať to s dĺžkou pobytu a naozaj dobre zvážiť, ako sa cítim.

Spolupracujete s našou organizáciou, ako vnímate poslanie ÚNSS?
Myslím si, že spolupráca našej kliniky s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska je veľmi dobrá. Ešte pred pandémiou sme rozbehli poradenský deň, kedy odborné pracovníčky chodili do našej ambulancie a objednaným pacientom prezentovali vaše služby, optické pomôcky, pomáhali im s ich výberom i používaním. Covidové opatrenia túto spoluprácu stopli, takže pacientov posielame priamo k vám. Viem, že tu nájdu nielen odbornú podporu, ale i množstvo ľudí s podobným osudom, ktorí dokážu pochopiť ich situáciu a pocity.

Čo by ste poradili našim čitateľom, aby si zrak uchránili?
Odporúčala by som im zaujímať sa o svoje zdravie, nepodceňovať preventívne prehliadky a pokiaľ očný lekár objaví problém, rešpektovať pokyny k liečbe. Zamyslieť sa aj nad fajčením, pretože je veľkým nepriateľom ciev, aj tých v oku!

Ďakujeme za rozhovor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *