Príbeh Stopky pokračuje

Nezisková organizácia Stopka, ktorá je známa širokou paletou zaujímavých aktivít, ale tiež technickými vylepšeniami pre ľudí so zrakovým postihnutím, prešla nedávno zásadnou zmenou. Zmenili názov, ale nie ciele a nadšenie robiť veci ešte lepšie a kreatívnejšie.

Nevidici s telefónom, na ktorého displeji je vidno, že má zapnutú aplikáciu z Corvusu.
Za mnohými aplikáciami, ktoré uľahčujú nevidiacim život je slovenským tím.
Zdroj foto: archív Touch&Speech

„Keď sme v roku 2006, ešte ako členovia vtedajšieho Združenia nevidiacej a slabozrakej mládeže Stopku zakladali, chceli sme vytvoriť organizáciu, kde budeme môcť uplatniť naše skúsenosti so zážitkovou pedagogikou i s organizovaním rozmanitých podujatí pre mládež so zrakovým postihnutím. Zároveň sme ich však chceli ponúkať aj ľuďom bez postihnutia. A tak Stopka od svojho vzniku organizovala mnoho podujatí pre širokú verejnosť,“ spomína na začiatky Roman Martinovič, spoluzakladateľ neziskovej organizácie STOPKA. Pod jej taktovkou vznikli mnohé úspešné workshopy, kreatívne dielne, divadielko pre deti i obľúbená čajovňa.

Od aktivít po appky

Toto však aktivistom okolo Stopky nestačilo. Keď v roku 2013 skončili „klasické“ mobily pre nevidiacich a na trh boli uvedené smartfóny, pustili sa do vývoja vlastných riešení, ako urobiť mobilné telefóny prístupné pre nevidiacich a slabozrakých. A tak vznikol aplikačný systém Corvus. „V súčasnosti obsahuje viac ako 40 aplikácií, ktoré z inteligentného telefónu vytvárajú multifunkčnú kompenzačnú pomôcku nielen na komunikáciu, ale aj na zlepšenie prístupu k informáciám, zvýšenie mobility, pomoc pri sebaobsluhe, či užívaní liekov, ale aj pri rozpoznávaní predmetov, zvýšení bezpečnosti a tak ďalej,“ prezrádza Roman Martinovič. Všetky aplikácie, ktoré sú vytvorené v rámci systému Corvus majú jedno spoločné – sú vyvinuté tak, aby boli pre nevidiacich jednoducho a efektívne používané bez ohľadu na digitálne zručnosti majiteľa mobilného telefónu. „Zároveň zabezpečujú vysokú efektivitu práce tým nevidiacim, ktorí sú stále v pohybe a nechcú pri každodenne využívaných činnostiach so smartfónom strácať svoj drahocenný čas. Corvus je charakteristický aj tým, že má svoj vlastný čítač obrazovky s veľmi rýchlou odozvou a funkciami ako makrá či popisovanie grafiky, ktoré výrazne uľahčujú nevidiacim používanie akejkoľvek aplikácie, ktorú využívajú aj ľudia bez postihnutia,“ prezrádza R. Martinovič.

Autori Corvusu sú však podpísaní aj pod projektmi Matej a Matejko, ktoré uľahčujú vyhľadávanie a prehrávanie zvukových i textových kníh pre nevidiacich. „No už menej ľudí vie, že v minulosti sme pripravili aj niekoľko didaktických hračiek pre nevidiace deti a radi by sme sa im venovali aj v budúcnosti,“ dopĺňa Roman Martinovič.

Pred krátkym časom vyšla nová verzia Corvusu, ktorá prináša ďalšie nové aplikácie spríjemňujúce nevidiacim život – cestovný poriadok, internetové rádiá či osobný tréner. „Ešte sme o tom veľmi nepísali, ale aktuálne pracujeme na prvej verzii hlasovej asistentky. Je to zatiaľ len skúšobná verzia, ktorá vďaka odlišnosti jednotlivých zariadení nemusí na sto percent fungovať na každom telefóne, no vďaka nej sa mnoho funkcií v smartfóne bude dať, i vďaka Corvusu, veľmi jednoducho ovládať aj hlasom – zadávaním hlasových povelov. Naša hlasová asistentka však už teraz toho veľa vie, ale zároveň v tomto smere očakávame, že aj samotní používatelia sa na nás obrátia so svojou spätnou väzbou a dajú nám vedieť, v čom im pomáha, kde a aké povely by ešte chceli pridať, kde im asistentka rozumie výborne, a kde by sa mohla vylepšiť. V každom prípade sú prvé reakcie od našich testerov a používateľov veľmi pozitívne, oceňujú najmä jej spoľahlivosť, čo nás veľmi teší,“ konštatuje R. Martinovič.

Na obrázku je detail rúk držiacich mobil so zapnutou aplikáciou. Vedľa človeka sedí vodiaci pes.
Aktuálnou novinkou z dielne Touch&Speech je hlasová asistentka. Momentálne sa vychytávajú chyby a nedostatky.
Foto: archív T&S

Stopka už nie je Stopka

V úvode sme vás informovali, že Stopka ako taká zanikla. No nie aktivity, ktoré nezisková organizácia realizovala. Všetky aktivity spojené s vývojom pomôcok budú pracovníci realizovať v organizácii pod novým názvom Touch&Speech. Ostatné činnosti, ako sú workshopy, kreatívne dielne, divadlo a množstvo rôznorodých kultúrno-spoločenských podujatí bude realizovaných pod hlavičkou OZ Poctivô z Liptova. „Samozrejme, naši fanúšikovia nás nájdu aj na webe. O vývoji pomôcok pre nevidiacich boli doteraz tie najaktuálnejšie informácie dostupné na stránke Corvusu – www.corvuskit.com. Začiatkom roka sa k tejto internetovej stránke vďaka podpore Fondu SK-NIC pridal i úplne nový web, ktorý je viac zameraný na vzdelávanie práce nevidiacich so smartfónmi a informácie o nich, a to na adrese www.hovoriacemobily.sk,“ prezrádza riaditeľ neziskovej organizácie Touch&Speech, Roman Martinovič, a pokračuje: „A pokiaľ by vás zaujímalo, kde nájdete informácie o kreatívnych aktivitách, navštívte facebookový profil: http://fb.com/poctivozliptova a časom i webovú stránku www.poctivozliptova.sk, na ktorej pracujeme,“ uzatvára s úsmevom Roman Martinovič.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *