Chytení v sociálnej sieti

N obrázku je krabica s logom facebooku. Je otvorená a vylietavajú z nej ruky s palcom hore - symbol super a pod.
Chcete, aby si váš obrázok vedel pozrieť aj nevidiaci? V takom prípade nezabúdajte na tzv. alternatívne popisky…
Zdroj foto: pixabay.com

Prácou či chvíľami oddychu a zábavy sa v súčasnosti takmer každému z nás vinie vlákenko takejto siete. A ani ľudia so zrakovým postihnutím nie sú výnimkou, hoci prvé slovo, ktoré sa vám v tejto súvislosti možno tisne na jazyk, je „nepredstaviteľné“ a druhé „nereálne”.

Pravda je ale taká, že nie vždy máte vôbec šancu zistiť, že si četujete s človekom, ktorý nevidí, alebo si čítate jeho post. Ak to ale viete a chcete človeku so zrakovým postihnutím na druhej strane poskytnúť informačne nasýtené správy, pri ktorých nebude potrebovať žiadne dodatočné vysvetlivky a zároveň prispieť k tomu, že sociálne siete budú pre neho oveľa prívetivejšie, prístupnejšie a v neposlednom rade sa chcete stať citlivejším voči svojmu okoliu, máme pre vás niekoľko tipov a trikov ako na to.

Prečo používať alternatívne popisy obrázkov?

Facebook, Twitter či Instagram sa dnes možno aj vďaka vám tešia veľkej obľube, ale skúste sa v týchto internetových službách popozerať po možnosti pridávať k postovaným fotografiám takzvané alternatívne texty.

Pýtate sa prečo?

Ak k nim pridáte popis, čítač obrazovky, ktorý nevidiaci človek pri práci s počítačom používa, ho prečíta a ponúkne mu rovnakú informáciu ako komukoľvek bez poruchy zraku. Pocit z obrázka, resp. emóciu v ňom ukrytú, môžete ovplyvniť spôsobom, akým ho opíšete. Napríklad namiesto vety: „Pavol hrá basketbal”, ju môžete napísať takto: „Pavol triafa loptu priamo do basketbalového koša a diváci šalejú!” Návod, ako k obrázkom umiestňovať alternatívne texty, nájdete v pomocníkovi každej sociálnej siete.

# hešteg pre nevidiacich

Niekedy na sociálnej sieti pasujú do zámku len kľúčové slová. Ak pred alebo za slovo, alebo viacero slov, bez medzier pridáme znak # (tzv. hešteg), vytvoríme reťazec, ktorý možno vyhľadávať. Napríklad pri reťazci #bielapastelka je všetkým jasné, o aké informácie máme záujem. A ako urobiť reťazce so znakom # tak, aby boli prístupné aj pre ľudí so zrakovým postihnutím? Jednoducho: znak vždy uvádzajte na úplnom začiatku alebo konci slovného spojenia či vety, ktorú chcete zdôrazniť. Pre facebookových či instagramových priateľov, ktorí sú, povedzme, slabozrakí, bude vhodné použiť na začiatku každého slova veľké písmeno. Takže naprikladnietakto #, ale #UrcitePisteTakto.

Videa sa nebojte

Videa sa pri komunikácii s človekom so zrakovým postihnutím báť nemusíte. Nie je to nevhodné. Jeho sprístupnenie dosiahneme takisto bez námahy: audio komentárom. Či už chcete kamarátom ukázať žartovný kúsok svojho psíka, alebo návod na výrobu nejakého zlepšováka, jednoducho opisujte, čo sa vo videu deje. Pre milovníkov sociálnych sietí, ktorí obraz nemôžu plnohodnotne sledovať zrakom, je to priam nevyhnutné. Mimochodom, pri takom návode je audiokomentár veľmi užitočný aj pre vidiaceho – nemusí ani len očkom zavadiť o monitor a môže sa plne sústrediť na výrobu onoho zlepšováka. Vždy, keď hovoríte s alebo o človeku s postihnutím, pamätajte, že dôležitý je človek, nie jeho postihnutie. Siahnite preto radšej po výrazoch, z ktorých je to zrejmé, napríklad namiesto slovného spojenia „nevidiaca žena” použijete „žena, ktorá nevidí”. Alebo miesto WC pre hendikepovaných použijete „bezbariérové WC”. Rovnako je vhodnejšie napísať „ľudia bez postihnutia” ako „ľudia zdraví/normálni či bežní”.

Na prvý pohľad je to len drobná zámena slovíčok, ale spôsobí veľkú vec: pozornosť venujete danému človeku, respektíve samotnému predmetu, nezameriate ju na postihnutie a obmedzenia z neho vyplývajúce.

Pripravili: Dušana Blašková a Michaela Hajduková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *