Nebojte sa pomôcť nevidiacim pri nakupovaní

Želá si nevidiaci jogurt? Vymenujte mu, aké druhy majú a výber nechajte na ňom.
Foto: Daša Šimeková

Stalo sa vám už, že ste v obchode stretli nevidiaceho alebo človeka s okuliarmi so silnými dioptriami, ktorý po predajni akosi čudne blúdil? Možno do niečoho narazil a vám napadlo, že zrejme dobre nevidí… Máte dve možnosti – nechať to tak a dúfať, že si ho personál všimne, alebo mu pomôcť. bránili vám vo vy kročení k danému člove ku obavy z toho, že neviete, čo urobiť a ako by vašu pomoc prijal? Nie je to také zložité…

Krok za krokom

Ak si všimnete, že do obchodu vošiel nevidiaci (má bielu palicu, môže/nemusí mať tmavé okuliare, príp. ho sprevádza vodiaci pes), neostýchajte sa ho osloviť. Podíďte k nemu, oslovte ho a zľahka sa ho dotknite rukou. Ponúknite mu lakeť na sprevádzanie, pokojne to môžete komentovať: „Dobrý deň, ja tu tiež nakupujem, ale ak máte záujem, rád vám pomôžem a môžeme nakupovať spolu. Nech sa páči, chyťte sa ma za lakeť.”

Choďte krok pred nevidiacim. Takto vás vie bez problémov nasledovať. Vy nevidiaceho za ruku neťahajte. Nie je malé dieťa a navyše tým, že sa vás drží, dokáže „vycítiť” aj to, že chcete meniť smer chôdze. Ak je pred vami prekážka, jednoducho ju opíšte – napríklad: „Pred nami je debnička, musíme ju obísť.” Alebo dotyčného poproste, aby chvíľu počkal, že ju presuniete. V prípade, že má nevidiaci vodiaceho psa, dbajte na to, aby bolo po pravej strane dosť miesta aj preň.

Pri nakupovaní

Opýtajte sa, či hľadá niečo konkrétne (možno má presnú predstavu) alebo popisujte, kde sa nachádzate a čo vidíte: „Sme práve pri pečive, majú niekoľko druhov chleba…”

Môžete tiež vymenovať, čo je v akcii alebo čo sa vám z tovaru pozdáva, či naopak: „Viete čo, šalát je už trochu zvädnutý, ale rukola vyzerá čerstvo!”

Pokiaľ nevidiaci povie len všeobecne, že by chcel jogurt, vymenujte mu, aké druhy či značky majú na výber. Ak sa nevie rozhodnúť, skúste sa pozrieť na obal a prečítajte mu zloženie.

Pokiaľ niečo nie je tam, kde ste zvyknutí, pokojne to povedzte. „Hm, tu mala byť drogéria, ale nie je. Musíme ju pohľadať. Ale sú tu konzervy, nepotrebujete niečo?”

Svoju predstavu danému človeku nevnucujte, ani vám by sa to asi nepáčilo, no ak máte s určitým produktom pozitívnu skúsenosť, pokojne sa o ňu podeľte. Rozhodnutie kúpiť či nekúpiť je už len na ňom.

Pomôcť môžete nevidiacemu aj pri platení

Odveďte ho k pokladni a pomôžte mu pri vykladaní tovaru na pás. Platbu v hotovosti či kartou už nechajte na pokladníka a zákazníka. Nápomocní však môžete byť pri nakladaní tovaru do tašky či odprevadení pred predajňu. Tam už si opäť poradí i sám.

Čo ak vašu pomoc odmietne?

Nič sa nedeje, určite to však neberte štýlom, nabudúce sa na to „vykašlem”.
A ešte čosi, ak sa predsa len obávate, či by ste postupovali správne, tak vedzte, že je to úplne jednoduché: Občas stačí použiť vlastnú intuíciu, takt a jednoducho sa opýtať, čo a ako máte spraviť. Nevidiaci vám to bez problémov povie a nasmeruje vás tak, aby to bolo preň prospešné a komfortné.

Viete, že?

Spoločnosť BILLA špeciálne školí personál supermarketov, aby vedel byť nápomocný pri nakupovaní nevidiacim a slabozrakým klientom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *