Mobilné appky pre nevidiacich

ruka držiaca mobilný telefón
Mobilné aplikácie využívajú aj nevidiaci a slabozrakí.
Zdroj foto: pixabay.com

Mobilný telefón sa stal každodennou súčasťou nášho života. Už dávno nie je určený len na telefonovanie. Zdieľame prostredníctvom neho svoje postrehy, získavame informácie, riešime pracovné úlohy, sledujeme filmy i seriály… Môžu však tieto vychytávky využívať aj nevidiaci? Pravdaže, prečítajte si aspoň zopár zaujímavých a užitočných aplikácií, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre nich. Dokážu toho skutočne veľa.

Pri absencii zraku je nevyhnutné spoľahnúť sa na iné zmysly. Pri používaní telefónu je to sluch. Telefóny totiž disponujú nielen obrazovým, ale aj zvukovým výstupom. Naň sa spoliehajú nevidiaci a využívajú ho aj aplikácie vyvinuté priamo pre nich.

Ako to vlastne funguje?

Nevidiaci človek používa štandardný smartfón s Androidom alebo IOS, na ktorom má nepretržite spustenú asistenčnú aplikáciu. Tá mu sprostredkuje, čo je zobrazované na obrazovke mobilu. Navyše upravuje reakciu na dotyk používateľa tak, aby nedochádzalo k spúšťaniu aplikácií pri každom dotyku obrazovky.

Aké aplikácie môžu využívať nevidiaci?

Určite sa v ich telefóne nachádza asistenčná aplikácia. Pre Android je to najčastejšie TalkBack a pre IOS je to VoiceOver. Sú podmienkou na to, aby nevidiaci človek mohol so smartfónom vôbec pracovať. Ďalšie aplikácie si vyberá podľa svojich osobných preferencií a ich cieľom je spríjemniť a uľahčiť si život. Envision AI či Seeing AI sú aplikácie, vďaka ktorým dokáže nevidiaci rozoznávať predmety či text. Stačí kamerou v telefóne nasnímať daný text alebo objekt, aplikácia ho zosníma a odošle na vyhodnotenie na server prevádzkovateľa služby. Tam sa už naň pozrie umelá inteligencia a oznámi výsledok.

Existujú však aj aplikácie, ktoré dokážu text upraviť na zvukovú nahrávku. Takáto aplikácia využíva syntetický hlas na to, aby zo štandardného textu, napríklad textovej knihy, vyrobila zvukovú nahrávku. Tú si následne prehráva používateľ v hudobnom prehrávači. Ďalšou hojne využívanou aplikáciou alebo skôr skupinou aplikácií sú tie, ktoré dokážu pretransformovať odfotografovaný text na štandardný textový súbor. Asistenčné aplikácie totiž nedokážu z fotografie vybrať text a hlasom ho nevidiacemu prečítať. A tak je potrebné takýto obrázok najskôr previesť na štandardný text, s ktorým si už asistenčná aplikácia poradí.

Navigácia v exteriéri

V telefóne nevidiaceho používateľa nájdeme aj aplikácie na navigáciu v exteriéri. Nejde však o štandardné aplikácie, ktoré využívajú vidiaci. Navigačná aplikácia pre nevidiacich je zameraná na navigáciu chodcov a na poskytovanie informácií, ktoré nevidiacemu uľahčujú orientáciu pri pohybe ulicami miest. Tieto špecializované aplikácie však vyžadujú aj špecializované údaje, ktoré je pre aplikáciu náročné získať. A tak sa dajú tieto aplikácie využívať iba v niektorých mestách. Čiastočne sa dajú využiť aj funkcie štandardných navigačných aplikácií, napríklad prostredníctvom Google Maps si nevidiaci pozrie body na trase, ktorú plánuje prekonať. Avšak samotná orientácia v uliciach je už o používaní bielej palice a skúsenostiach.

Externé oči pre nevidiacich

Jednou zo špecializovaných aplikácií pre pomoc nevidiacim ľuďom je Be My Eyes. Aplikácia spojí nevidiaceho s vidiacim dobrovoľníkom. Dobrovoľník vidí na svojom telefóne obraz snímaný kamerou telefónu nevidiaceho. Týmto spôsobom mu môže pomôcť s popisom snímaného obrazu, pri orientácii v priestore alebo pri riešení rôznych iných situácií.

Usmieva sa, je smutný, nahnevaný?

Aj toto môže nevidiacim prezradiť mobilná aplikácia. Stačí mať stiahnutú aplikáciu s názvom Facing Emotions, namieriť telefón na osobu, s ktorou sa nevidiaci zhovára, a mobil mu do ucha našepká, akú emóciu dotyčný práve prežíva. Za vývojom aplikácie je značka Huawei a na www. unss.sk si môžete prečítať recenziu, ktorú pripravili nevidiaci zo Slovenska. Aktuálne Facing Emotions rozoznáva sedem emócií – hnev, strach, znechutenie, šťastie, smútok, prekvapenie i opovrhnutie. Varšavský dizajnér Janek Kochanski vytvoril držiak na mobil vytlačený na 3D tlačiarni, ktorý pomáha zrakovo postihnutým s vodiacimi psami používať mobil hands-free.

Cash Reader rozoznáva bankovky

Cash Reader je aplikácia vyvinutá českou spoločnosťou Hayaku, s. r. o., ktorá v súčasnosti dokáže rozoznať bankovky rôznych svetových mien, i tých menej známych. Stačí nasmerovať fotoaparát telefónu na bankovku a aplikácia oznámi jej hodnotu. Dokonca si poradí aj s otočenými bankovkami či so zakrytým číslom označujúcim nominálnu hodnotu. V hlučnom prostredí mobil hodnotu bankovky zavibruje. V prípade zlých svetelných podmienok aplikácia automaticky zapne blesk fotoaparátu. Nevidiaci „smartfónisti” používajú aj celý rad štandardných aplikácií, ktoré vedia splniť ich náročné požiadavky a sú prístupné pre spoluprácu s asistenčným softvérom. Sú to napríklad aplikácie pre sociálne siete, multimediálne prehrávače, sledovanie podcastov, diktafóny a rôzne ďalšie. Záleží od záujmov, požiada viek či zručností používate ľa. A čo je snáď najdôležitejšie – aj od prístupnosti danej aplikácie.

Autor: Ján Podolinský

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *