Inšpirácia prichádza v tichu brieždenia…

Má za sebou niekoľko desiatok výstav po Českej republike a nedávno vystavovala aj v Bratislave. Lásku k tvorbe nezastavilo ani jej zrakové ochorenie, hoci farby či uhlík musela vymeniť za grafiku v počítači. Mladá umelkyňa Markéta Evjáková všetkým dokazuje, že výrazné farby i čisté línie pod jej rukami  ožívajú a rozprávajú príbehy.

Na obrázku je usmiata autorka a díva sa na dva svoje obrazy. Ide o portréty, ktorým dominuje oranžovo-hnedá farba. Tváre sú tvorené rôzne zakrútenými líniami.
Markéta Evjáková so svojimi obrazmi.

Markéta, Bratislava je vašou prvou zahraničnou výstavou, koľko ich už máte za sebou?
Za sebou mám už 66 výstav po celej České republike a toto je moja prvá zahraničná výstava. Musím povedať, že som veľmi rada, že som sa stala čestným hosťom a predstavila Slovákom svoje práce.  

Všímam si, že zaujali, ľudia si ich so záujmom pozerajú. Vráťme sa však na začiatok, kedy a ako ste začali tvoriť?
Maľujem vlastne odmalička, veľmi ma to bavilo už od útleho detstva. Navštevovala som Základnú umeleckú školu, rôzne výtvarné krúžky, dokonca som z výtvarnej výchovy i maturovala. Spočiatku som najradšej maľovala ceruzkou, rudkou či farbami. Bavili ma najmä portréty. Počas štúdia na Pedagogickej fakulte v Olomouci som sa začala naplno venovať grafickým programom. Grafika si ma celkom podmanila a ostala som jej verná aj po ukončení štúdia, keď som začala pracovať ako grafička. Keďže pracujem v novinách, kde nemám veľmi príležitosť byť kreatívna, o to radšej tvorím v súkromí. Kresba na počítači je môj koníček.

Na obrázku sú 4 obrazy. Na jednom sú akoby siluety postáv v rôznom pohybe. V odtieňoch červnej farby na tmavom podkade. Na zvyšných troch portréty žien a usmiateho muža s tmavými okuliarmi a slúchadlami na ušiach.
Z výstavy…

V čom je pre vás maľovanie na počítači lepšie oproti klasickej maľbe?
Výhodou počítačovej grafiky je, že ak nie som spokojná, môžem sa vrátiť aj o niekoľko krokov. Navyše, aj s hotovým dielom môžem ďalej pracovať, vytvárať iné farebné varianty, pretvárať ho, čo pri klasickej maľbe alebo kresbe ceruzkou možné nie je.

Náš rozhovor robíme počas vernisáže slovenskej výstavy, ktorá prezentuje diela umelcov s postihnutím. Vy máte problém so zrakom, môžete nám prezradiť viac?

Mám Stargardtovu chorobu, ktorá sa prejavuje výpadkami v centre zorného poľa, poškodením sietnice i zrakového nervu. Ak by som vám to mala priblížiť, strácam centrálne videnie. Práve preto je pre mňa maľovanie na počítači lepšie, pretože si všetko môžem priblížiť, zväčšiť…

Na obrázku je otvorená kniha. Na jednej sú 2 básne: Pavučina a Květinářka a na druhej obrázok ženy, ktorej
Markéta Evjáková ilustrovala už niekoľko kníh.

Ako tvoríte? Kedy k vám príde múza…?
Väčšinou maľujem navečer alebo skoro ráno, keď je ešte pokoj, pre mňa veľmi vhodná nálada. Vtedy ku mne prídu tie správne nápady a inšpirácia. Veľakrát si sadám k počítaču s tým, že neviem, čo vytvorím, vyslovene nechávam plynúť myšlienky a počítačovou myškou voľne chodím po obrazovke, nechávam sa viesť. A to sú okamihy, kedy príde tá správna inšpirácia a pracujem s ňou ďalej.

Čomu sa najradšej venujete vo voľnej tvorbe?
Žiarivé farby sa v mojich prácach objavovali od začiatku a používam ich veľmi rada. Najradšej maľujem portréty, ale snažím sa venovať aj iným témam, či už je to príroda, krajinky, stromy, ale aj abstrakcia. Záleží od momentálnej nálady.

Markéta stojí vo výstavnom prietore a za ňou visia jej obrazy.
So svojimi prácami na jednej z mnohých výstav. Tá posledná bola na Slovensku.

Dávate každému obrazu aj názov alebo to nechávate na návštevníkov výstav či budúcich majiteľov?
Obrazom musím dať názov, hoci je to pre mňa niekedy ťažšie, ako vytvoriť obraz samotný. Pokiaľ má niekto iný pocit, ako je ten môj, pokojne ho môže nazvať inak, alebo vnímať celkom inú emóciu, ktorú som naznačila názvom ja.  

Na obrázku je Markéta s adventnými kalendármi, ktoré ilustrovala.
Pod jej rukami vznikol aj charitatívny adventný kalendár.

Pre každého umelca je dôležité aj uznanie, pochvala. Od koho ste dostali tú najkrajšiu spätnú väzbu?
Asi je to nadšenie ľudí, ktorí si odo mňa kúpili obraz. Keď som videla, ako sa im páči, tešia sa z neho. To bola pre mňa najlepšia pochvala i motivácia tvoriť ďalej a zároveň hnací motor, čo dávať do diel, aby ľudí naďalej tešili, páčili sa im a dávali pozitívnu energiu.

Motívy z obrazov ste oživili aj iným spôsobom, robíte i magnetky či pohľadnice…
Napadlo mi to, lebo som chcela, aby sa moja tvorba dostala viac medzi ľudí. Niekomu sa motív páči, ale práve si nemôže kúpu obrazu dovoliť, alebo preň nemá miesto, tak sme vymysleli magnetky a pohľadnice. Sú cenovo prijateľnejšie, aj ľahko umiestniteľné, a tiež potešia. Dokážu skrášliť chladničku alebo potešiť niekoho blízkeho (úsmev).  

Na obrázku je množstvo magnetiek, na ktorých sú motívy z autorkiných obrazov.
Radosť urobia aj magnetky.

Ak by vás niekto chcel kontaktovať, ako vás nájde?
Na webovej stránke marketaevjakova.cz alebo prostredníctvom sociálnych sietí. Na Facebooku ma čitatelia nájdu pod menom „Grafika – Markéta Evjáková“. Tvorím aj na zákazku, ak niekto chce namaľovať svoju predstavu, pokojne mu vyhoviem. Ilustrovala som dve knihy, robila som obaly na cédečka, plagáty, reklamné bannery, kreslila som adventný kalendár, takže rada ponúknem svoje služby aj v tomto smere.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa zdravia a tvorivej inšpirácie.

Tvorbu Markéty Evjákovej si môžete pozrieť v priestoroch Klientskeho centra v Bratislave do 15. mája 2023. Výstavu, na ktorej sa prezentuje svoje diela množstvo zaujímavých umelcov so zdravotným postihnutím, pripravila Slovenská agentúra na podporu hendikepovaných umelcov pod záštitou Rastislava Káčera, ministra zahraničných vecí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *