Knihy určené víťazom motivačnej súťaže

Pozrite sa, aké knihy z vydavateľstva IKAR nájdu jednotlivé tímy v balíčkoch:

B. Škovierová: Ako kolibrík

Sofia má šestnásť. Manželstvo jej rodičov sa rozpadáva a mama jej neskutočne lezie na nervy. Ešteže je tu Patrik, s ktorým chodí. A najlepšia kamarátka Eva! No a samozrejme tanec, ktorý miluje. V škole dostanú za úlohu napísať zvláštny sloh. O tom, ako sa svet zmenil od detstva ich rodičov. A v tej chvíli sa všetko okolo Sofie začne mlieť…
Kniha o hľadaní, priateľstve, láske a porozumení – a o tom, že keď to najmenej čakáte, môže sa stať niečo úžasné.

S. Perkins: Anna a francúzsky bozk

Sedemnásťročná Anna sa cíti podvedená. Rodičia ju poslali na ročné štúdium do Paríža na opačný koniec sveta, hoci nevie ani slovko po francúzsky. Opúšťa priateľov, črtajúci sa vzťah aj pohodlný americký život, aby začala od základov. Paríž je mestom nevídaných možností, za iných okolností by ju očaril, ale bez svojich najbližších a znalosti jazyka je ako stratená. Rozhodne sa vyťažiť z pobytu čo najviac a priblížiť sa k svojmu dlhoročnému snu. Pomocnú ruku jej podá šarmantný, bystrý, vtipný spolužiak Étienne. Chlapec, ktorý má všetko. Žiaľ, aj priateľku. Anna síce verí, že doma na ňu čaká ten pravý, no ani Étienne ju nenecháva chladnou. Napokon, v meste zamilovaných sa láske ťažko odoláva.

K. M. McManusová: Jeden z nás klame… Kam až zájdu, aby si uchránili svoje tajomstvá?

V jedno popoludnie sa piati stredoškoláci, ktorých na prvý pohľad nič nespája, ocitnú po škole, hoci nič zlé nespravili – vraj. Vzorná študentka Bronwyn, ktorá nikdy neporušila žiadne pravidlo, bejzbalová hviezda Cooper, ktorá vie len to, čo sa deje na ihrisku, krásavica a „typická“ blondína Addy, ktorá sa snaží zatajiť trhliny vo svojom živote, darebák Nate, ktorého od kriminálu delí azda len krôčik, a outsider Simon, autor počítačovej aplikácie, na ktorej si študenti strednej školy Bayview High môžu prečítať bulvárne klebety o svojich spolužiakoch. Všetci sa dobre bavia, okrem samotných aktérov. Práve na druhý deň Simon plánoval zverejniť na nete ďalšie pikantné historky. Už to však nestihne, pretože v škole náhle zomrel. Podľa vyšetrovateľov jeho smrť nebola nehoda. A zrazu sú všetci štyria podozriví z jeho vraždy.

K. M. Mcmanusová: Pravda alebo odvaha? Ani jedno sa vám nebude páčiť!

Odkedy sa Štvorka z Bayview očistila od podozrenia zo Simonovej vraždy, objavilo sa viacero pokusov o oživenie jeho povestného Klebetníka. Nikto však nevedel zneužívať citlivé informácie tak ako on. Až doteraz.Simon je mŕtvy, no ktosi odhodlane pokračuje v jeho odkaze. A prichádza s úplne novými pravidlami. Tentoraz nejde o aplikáciu, ale o hru Pravda alebo odvaha. Neznáma osoba vyzýva vybraných študentov zo strednej, aby sa rozhodli pre jednu z možností. Ak si zvolia pravdu, vyzradí o nich chúlostivú klebetu. Ak si vyberú odvahu, čaká ich náročná úloha. Iná možnosť neexistuje. Hráči o sebe nerozhodujú. Prvá na rade je Phoebe. Kto sa rozhodne nehrať, volí si pravdu. Tá o Phoebe nie je pekná. Ďalšou v hľadáčiku je Maeve. Žiaľ, mala byť múdrejšia. Vždy si treba vybrať odvahu. Pozvanie príde aj Knoxovi, ďalšiemu z partie, no vtedy sa hra škaredo zvrtne.

K. M. Mcmanusová: Nechaj si to pre seba. Niektoré tajomstvá by mali ostať tajomstvami

Echo Ridge je malé mesto. Ellery v ňom nežila, no dobre ho pozná. Pochádzala odtiaľ jej teta, ktorá ako sedemnásťročná zmizla bez stopy. O pár rokov nato sa zas mestečko zviditeľnilo vraždou kráľovnej stredoškolského plesu. Dievča našli mŕtve v miestnom strašidelnom zábavnom parku. Ellery sa má teraz pre nečakané problémy nasťahovať do Echo Ridge k starej mame a vôbec ju to neteší. Malebné mesto skrýva plno tajomstiev. Školský rok sa poriadne nezačal a niekto už vyhlásil lov na kandidátky na kráľovnú plesu. Vyhráža sa zopakovaním hrôz spred piatich rokov. Ako na potvrdenie hrozby zmizne ďalšie dievča. Ellery dobre vie, čo znamená mať tajomstvo. Má ho jej mama aj stará mama. A čím dlhšie býva v Echo Ridge, tým viac zisťuje, že všetci niečo skrývajú a nie každý udrží jazyk za zubami. V meste však platí jedno: najbezpečnejšie je nechať si tajomstvo pre seba.

K. Riversová: Niečo si želaj


Šestnásťročná Elyse sa vracia lietadlom zo súťaže školských kapiel. Paríž mal byť dejiskom pamätných zážitkov, no okrem hádky s najlepšou kamarátkou Kath sa nič výnimočné neudialo. Nedostala prvý bozk od Josha Harrisa, svojej platonickej lásky, nezamiloval sa do nej, ani sa s ním neocitla osamote, aby ho očarila. Popravde, vôbec si ju nevšímal. Elyse fantazíruje o pikniku pod hviezdami, o pokazenom výťahu, v ktorom by uviazli len oni dvaja… Želá si, aby sa pred pristátím airbusu voľačo prihodilo, niečo, vďaka čomu bude stáť výlet za to. Túži po historke, ktorú by každému vyrozprávala a zakončila ju slovami: a takto som sa dala dokopy s Joshom Harrisom. Lenže viete, čo sa vraví. So želaniami by mal byť človek opatrný.

D. Hartová: Pavúčia ľalia

Otec Lillian Whiteovej sa obáva, že nevinná láska jeho sedemnásťročnej dcéry k jednoduchému vidieckemu chlapcovi prerastie do niečoho hlbšieho. Pošle ju preto študovať čo najďalej od domova. Lillian sa ocitne na Dievčenskej akadémii svätého Félixa. Študentky akadémie jej však jasne dávajú najavo, že medzi ne nepatrí. Lillian má strach aj zo starého kaštieľa, pretože v ňom často nachádza nezvyčajné ozdoby – vyryté pavúky.Nejde jej do hlavy, prečo je to tak. Našťastie sa s ňou spriatelí Isabella, pochabé, tvrdohlavé dievča, ktoré si nedá vziať slobodu. Lillian by za svoju jedinú priateľku dala ruku do ohňa. V srdci má zmätok – už sa nevyzná v citoch, čo ju k dievčaťu pútajú. No jedného dňa sa dozvie hrozné tajomstvo, ktoré Isabellu spája s dievčatami tej zvláštnej akadémie…

J. L. Armentrout: Počkám na teba

Pre devätnásťročnú Avery je štúdium na univerzite vzdialenej tisíce kilometrov od domova jediný spôsob, ako uniknúť pred udalosťami spred piatich rokov.V ten osudný halloweensky večer sa jej život zmenil od základov. Teraz netúži po inom, ako stíhať prednášky, nepútať pozornosť, za žiadnych okolností si nesnímať náramok zo zápästia a pri troche šťastia si nájsť nových priateľov. Hneď v prvý deň sa však na chodbe zrazí s vychýreným krásavcom Camom a ten jej plány naštrbí. Cam je stelesním dievčenských snov – príťažlivý modrooký študent s pozoruhodnou schopnosťou vyvolať u Avery túžbu po tom, čoho sa už dávno zriekla. Vie, že by sa ho mala strániť, ale šarmantnému, vtipnému Camovi nemožno odolať. Lenže, kde to iskrí, hrozí aj vzplanutie. Avery sa už raz škaredo popálila a následky si nesie dodnes. Ani diaľka ju neuchránila. Niekomu zrazu veľmi záleží na tom, aby Avery na incident z onej noci nezabudla, a začne jej posielať zvláštne výhražné e-maily a esemesky. Teraz už Avery nemá na výber.

J. Wargová: Každý deň sa počíta

Čo je nezvyčajné na tom, keď dievča už od trinástich rokov posiela listy slávnemu rockerovi? Nič, pokiaľ si, celkom oprávnene, nemyslí, že je jeho dcéra. Taliah Abdallatová po troch rokoch už prestala veriť, že sa s Julianom Oliverom, frontmanom kapely Staring Into the Abyss, niekedy stretne. Viete si teda predstaviť to prekvapenie, keď sa z ničoho nič zjaví na jej prahu! Julian dcéru požiada, aby s ním na pár dní odcestovala do jeho rodného mesta Oak Falls v Indiane. Má sa tam zoznámiť so starým otcom, ktorý pravdepodobne už nebude dlho žiť. Hoci Taliah nechce zradiť maminu dôveru, túži spoznať členov svojej stratenej rodiny a získať odpovede na otázky, ktoré ju už dlho trápia. S najlepšou kamoškou Harlow nasadnú do Julianovho čierneho mustanga a vydávajú sa na cestu. Taliah počas nej spoznáva svojho „nového“ otca a zisťuje, že je celkom iný, ako si ho predstavovala. Keď však začne odhaľovať aj mamine tajomstvá, odrazu je toho na ňu priveľa.

Prečo? Vesmír


Kniha odpovedá na zvedavé otázky detí týkajúce sa vesmíru od hviezd a planét až po rakety a mimozemšťanov… Táto farebná kniha je plná nádherných obrázkov a pozoruhodných faktov o hviezdnom prachu, chvostoch komét, čiernych dierach či meteoritoch. (Je vhodná pre čitateľov od 10 rokov, vyd. Stonožka.)

Knihy, ktoré ovplyvnili dejiny


Ide o pútavého knižného sprievodcu viac než osemdesiatimi z tých najslávnejších, najvzácnejších a najdôležitejších písomných diel sveta od Zvitkov z Mŕtveho mora až po Denník Anny Frankovej, vrátane ručne iluminovaných rukopisov, zásadných tlačených kníh a niektorých z najlepších príkladov ilustrovanej literatúry. Prekrásne spracované kapitoly sledujú vývoj jednotlivých významných diel a dedičstvo, ktoré po sebe zanechali.

J. B. Pasternaková a A. Žvalejvskij: Lov na baziliška

Stredoškoláčke Ksiu nečakane zomrie najlepšia kamarátka Myška a v škole nastane hotové peklo. Dievča sa s niekoľkými spolužiakmi ulialo z vyučovania a užilo drogu s prímesou jedu známu ako Bazilišok. Otrávených je niekoľko, no len Myšku stála skúsenosť život. Prípad vyšetrujú ako vraždu, v putách odchádza aj jedna osoba z radov učiteľov. Ksiu by najradšej na všetko zabudla, ale nedá sa to. Ak nerozmotá klbko problémov ona, potom možno nikto. Tragédia vyvolala strach, no zjavne všetkých neodradila od experimentovania s omamnými látkami. Buď bude Ksiu bojovať do posledných síl, alebo sa vzdá. V takom prípade sa však potvrdí povera, že „bazilišok“ býva nesmrteľný.

L. M. Alcott: Malé ženy


Príbeh štyroch sestier po prvý raz uzrel svetlo sveta v druhej polovici 19. storočia, ale jeho obľúbenosť prekročila hranice času. Stále ďalším generáciám matiek a dcér ukazuje hodnotu rodiny, priateľstva, odpustenia a života v pravde a láske. Príbeh sa odohráva v časoch americkej občianskej vojny v rokoch 1861 – 1865, do ktorej narukoval aj otec rodiny Marchovcov. Jeho manželka a dcéry prežívajú neľahké obdobie sprevádzané chudobou, chorobami a mnohými inými problémami. Bezstarostné dievčatá sa za krátky čas menia na skutočné malé ženy schopné čeliť aj ťažkým výzvam s odvahou a odhodlaním. Romantická Meg, neskrotná Jo, krehká Beth a rozmaznaná Amy sú hrdinkami z mäsa a kostí, ktoré inšpirovali milióny čitateľov. Na Slovensku vo vydavateľstve IKAR kniha Malé ženy vychádza po prvýkrát v kompletnej neskrátenej podobe vrátane druhého dielu.

Obálka Malé ženy

N. Protušová: Mira


Prežila. Bola to podľa všetkého nebezpečná nehoda za dosť zvláštnych okolností a Mira si z nej nič nepamätá. Vyviazla však takmer bez škrabanca a nezranila nikoho iného – skutočné šťastie v nešťastí. Mala by byť spokojná. Práve sa presťahovala k Táni, svojej bláznivej najlepšej kamarátke, popri práci v kaviarni sa znova začína pripravovať na prijímacie skúšky na vysokú školu a jej milujúci priateľ Peter ju vo všetkom oddane podporuje. Všetko sa uberá správnym smerom. Lenže čo sa skutočne odohralo v deň nehody? Mira má pocit, že čosi nesedí, a tak sa na vlastnú päsť púšťa do pátrania. Podporí ju jedine Rado, jej spriaznená duša, a Mira pomaly začína tušiť, že má pred sebou pekelne zamotané klbko lží a temných tajomstiev…

R. Lippincott, T. Iaconis, M. Daughtry: Na pár krokov

Stella Grantová trpí cystickou fibrózou a polovicu života prežila v nemocnici. Zákerná choroba jej odmalička diktuje každý krok. Ak nechce ohroziť šancu na transplantáciu pľúc, musí sa strániť každého kontaktu s možným nositeľom infekcie. Stella si potrpí na disciplínu a obmedzenia súvisiace s liečbou do bodky dodržiava. Dva metre od seba. Tak znie zlaté pravidlo každého pacienta s touto diagnózou. Bez výnimky. Will Newman, naopak, na liečbu kašle. O týždeň má osemnásť a potom zbohom, nemocnica. Will je presne typ, od ktorého sa má Stella držať čo najďalej. Ak by ju nakazil baktériou, ktorá jeho už o šancu na predĺženie života pripravila, Stellu by čakal rovnaký údel. Lenže čím viac sa zbližujú, tým je pre nich dvojmetrový odstup väčším trestom. Pľúca si chránia, no srdce trpí. Čo keby si ukradli aspoň kúsok slobody, o ktorú ich choroba pripravila, a skrátili bezpečnú vzdialenosť o jediný krok?

J. Green: Na vine sú hviezdy

Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život. Je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa. Mladík má štýl, chorobu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti. Dojímavý príbeh ocenil časopis Time ako najlepšiu knihu roka 2012 a po celosvetovom úspechu sa stal predlohou rovnomenného filmu.

P. Norton: Neandertálec otvára dvere do neznáma


Cliff Hubbard je obrovská nula. Doslova a do písmena. Cliff pochádza z biednych pomerov, s rodičmi žije v obytnom prívese, v škole ho prezývajú Neandertálec, pretože meria takmer dva metre a váži stodvadsaťpäť kíl, a od bratovej samovraždy to ide s jeho životom dolu vodou. Cliff z celej duše nenávidí najväčšieho machra na škole Árona Zimmermana. Áron je pekný, obľúbený a hráva futbal. Hviezda školy však utrpí ťažký úraz a po návrate z nemocnie tvrdí, že mal zážitok na prahu smrti: kým bol v bezvedomí, ukázal sa mu Boh a dal mu zoznam úloh, ktoré treba splniť, aby sa ich stredná škola stala príjemnejším miestom. Absurdné tvrdenie Áron korunuje ďalším, ešte absurdnejším: Boh mu vraj povedal, že s plnením zoznamu mu pomôže jedine Neandertálec. Cliff na svoje vlastné prekvapenie súhlasí a spoločne s Áronom sa pustia do plnenia jednotlivých úloh. Na zozname majú pomstychtivého angličtinára, tajomného školského hackera, kontroverzný klub, miestnych dílerov drog a násilníka šikanujúceho spolužiakov. Prvý raz od bratovej smrti sa Cliff necíti odstrčený, no náprava pomerov v škole nie je taká ľahká, ako si s Áronom predstavovali. Najmä, keď Cliff zistí, že ich misia sa nepredstaviteľným spôsobom týka jeho vlastnej rodiny.

J. Waltonová: Slová načmárané

Šestnásťročný Adam je schizofrenik. Vidí a počuje ľudí, ktorí neexistujú. Rebeku, milé dievča, ktoré mu rozumie, mafiánskeho bosa, ktorý ho ohrozuje, či nahého čudáka Jasona. Zdá sa celkom jednoduché odlíšiť skutočné od neskutočného, ale Adam to pre svoju diagnózu nedokáže. Odrazu mu svitla nádej. Užíva experimentálny liek, ktorý mu pomáha ignorovať halucinácie. Nastúpi do katolíckej strednej školy, kde o jeho chorobe nikto nič nevie. Na dosah má nové možnosti, dokonca aj lásku. Spolužiačka Maja je pekná, inteligentná, hoci trochu tvrdohlavá, a zamilovaný Adam zúfalo túži byť normálnym tínedžerom, za akého ho priateľka považuje. Lenže liek, ktorý užíva, začína zlyhávať a musí ho vysadiť v tom najnevhodnejšom čase. Adam je odhodlaný urobiť čokoľvek, aby pred Majou uchoval svoje smutné tajomstvo.

L. D. Lapinsky: Tajné svety

Keď dvanásťročná Flick Hudsonová dostane návrh, aby vstúpila do Tajnosvetského spolku, je od radosti celá bez seba. Rýchlo však zistí, že s magickým multiverzom niečo nie je v poriadku. Uprostred leta prichádzajú snehové búrky, miznú celé ulice a jeden kufor ju zavedie do sveta, ktorý zostal celkom opustený. Flick čoskoro poruší všemožné spoločenské pravidlá a posunie hranice mágie, aby prišla na to, čo sa vlastne deje. Dokáže však dať všetko do poriadku, skôr než všetky svety – vrátane jej vlastného – navždy zmiznú?

Veľká kniha živočíchov

je svojho druhu unikátne, bohato ilustrované dielo, ktoré v ucelenej forme podáva obraz fauny celej strednej Európy. Úvodné časti poskytujú najdôležitejšie informácie o živočíchoch, o zoológii ako vednej disciplíne a jej odvetviach, o vývoji živočíchov v geologických dobách, o pôvode, vývoji a zložení súčasnej fauny, ako aj o triedení živočíšnej ríše. Pridanou hodnotou diela sú kapitoly, ktoré sa zaoberajú zložením hlavných živočíšnych spoločenstiev v podmienkach strednej Európy, vzťahmi človeka k živočíchom, biologickým bojom v prírode, ochranou živočíchov, ale aj nebezpečnosťou živočíchov pre zdravie človeka.

J. Nivenová: Vesmír na pleciach

Libby Stroutovú vraj každý dobre pozná – veď pred pár rokmi ju vyhlásili za najtučnejšiu tínedžerku sveta. No nikto sa neunúva nazrieť jej do duše, aby zistil, kým naozaj je a čím si prešla. Jacka Masselina vraj tiež každý dobre pozná. Je šarmantný, má štýl a vie, ako zapadnúť. No nikto netuší, že skrýva tajomstvo: trpí zriedkavou neurologickou poruchou a nie je schopný rozoznávať tváre. On sa však tvári, že je nad vecou a nikoho si príliš nepúšťa k telu. Až kým nestretne Libby. Na začiatku ju Jack pred spolužiakmi kruto poníži a ona mu za to jednu strelí. Najprv na seba zazerajú, no neskôr príde čosi, čo nečakali… postupne sa medzi nimi rodí zvláštne priateľstvo. On začne obdivovať Libbinu odvahu, razantnosť a veľké srdce, jej sa zasa zapáči Jackov šarm, zmysel pre humor, oddanosť blízkym. Odkedy trávia veľa času spolu, už necítia takú osamelosť v duši. Jednoducho tak to je – niekedy stretnete človeka, ktorý vám obráti celý svet hore nohami.

R. D. Feynman: Vy asi žartujete

Laureát Nobelovej ceny za fyziku Richard P. Feynman v kultovej autobiografii Vy asi žartujete! búra mýty o nudných vedcoch. Slávneho popularizátora vedy v bádaní odjakživa poháňala číra zvedavosť a radosť z objavovania. Nedal si ujsť jedinú príležitosť nahovoriť kolegov na bláznivé pokusy a pobaviť ich. Feynmanove vtipné príhody a anekdoty roky zbieral jeho kolega, priateľ a príležitostný spoluhráč na bubny Ralph Leighton. Spomína sa v nich, ako sa o atómovej fyzike radil s Einsteinom, ako sa dobýjal do nedobytných sejfov s prísne stráženými tajomstvami, ako dal americkej vláde za dolár patent na atómovú bombu a ešte na mnoho iného, z čoho sa čitateľovi dvíha obočie. Vo všetkých historkách sa snúbi Feynmanova brilantná myseľ, zvedavosť a nehorázna drzosť. Práve preto sa mnohé z nich stali legendárnymi ešte skôr, ako vyšli knižne.

A. Toddová: Ženy z rodu Springovcov

Meg, Jo, Beth a Amy sú sestry. Každá je iná, ale trápia ich rovnaké starosti – otec na misii v Iraku a mama skrývajúca tajomstvo. Túžia po živote, za ktorý sa nebudú hanbiť, celkom inom, aký práve vedú. Pred sebou majú rok, ktorý rozhodne o ich budúcnosti. Najstaršia Meg sa chystá vydať za dôstojníka a vstúpiť do armádnej spoločnosti ako mnohé ženy, ktoré uznáva, ak ju v rozlete nezastavia jej vášeň a reputácia. Beth je usilovná ako včielka, ale bojí sa vychádzať z domu a hrozí sa predstavy, že nikdy nepríde na to, kto vlastne je. Jo chce jednoducho odísť. Kiežby mohla preskočiť maturitu, pretože sníva o živote v New Yorku a kariére novinárky. Chce, aby tu po nej niečo zostalo. Nič ju nezastaví, ani láska. Najmladšia Amy zas s obdivom hľadí na svoje sestry a učí sa od nich, ako nakladať so životom. Ženy z rodu Springovcov sú drzé, romantické aj teatrálne a každá z nich je stratená v snoch o budúcnosti.

Obálka knihy Ženy z rodu Springovcov



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *