Bielo-čierny koncert podporí Bielu pastelku

Spolu s letom sa môžeme nadýchnuť nielen vlahého vzduchu, užiť si trochu voľna, ale konečne nasýtiť aj svoje duše bažiace po umeleckom zážitku. Koncerty sú na to ako stvorené. Jedným z nich bude aj Bielo-čierny koncert pod nitrianskym nebom.

Viac nám o ňom povie jeden z organizátorov, klavirista Peter Zbranek.

Ako vznikla myšlienka zrealizovať Bielo-čierny koncert?

Počas dlhých mesiacov lockdownu nebolo možné koncertovať a všetkým  umelcom už živé vystúpenia i kontakt s publikom veľmi chýbali. Zároveň však bolo v tomto období veľa času aj na premýšľanie, a tak sa zrodila myšlienka zorganizovať Bielo-čierny koncert pod nitrianskym nebom. Bielo-čierny preto, lebo všetky hudobné vystúpenia bude prepájať klavír, či už ako sólový nástroj, alebo ako sprievodný nástroj k spevu alebo husliam.

Čo a koho si budeme môcť vypočuť?

Koncert odštartuje Ondrej Rosík, možno jeho hlas poznáte z vĺn Rádia Lumen. Je však nielen skvelým moderátorom, ale aj talentovaným pianistom. Fanúšikovia muzikálov si iste prídu na svoje počas vystúpenia Kristíny Iris Snopkovej, víťazky ocenenia garanta Muzikálovej akadémie Bratislava. Zaspieva piesne z obľúbených muzikálov, ako je Neberte nám princeznú, Kleopatra, František z Assisi a ďalšie. Okúzľujúce spojenie klavíra a spevu prinesie koncert Viery Petrovčinovej, absolventky košického konzervatória i Prešovskej univerzity. Zahrá a zaspieva popové piesne z vlastnej autorskej tvorby, ktoré si poslucháčov doslova podmania. Nuž, a záver koncertu bude patriť mne, Petrovi Zbrankovi a talentovanej huslistke Victorie Linnen. Veríme, že klavírno-husľové verzie svetových hitov poslucháčom nielen navodia príjemné zimomriavky, ale aj vyzvú do tanca.

Súčasťou koncertu by mali byť interaktívne workshopy, môžete nám ich priblížiť?

Workshopy budú realizované počas prestávok medzi jednotlivými vystúpeniami. Divákov nimi budú sprevádzať Zuzana Hrebičíková a Marek Hlina, herci Divadla Zrakáč, ktoré pôsobí na doskách Modrého salónu SND v Bratislave. Dobrovoľníci z publika si vyskúšajú, ako reagovať pri stretnutí s človekom so zrakovým postihnutím, ako mu (ne)pomôcť správnym sprevádzaním, komunikáciou a mnoho ďalších zaujímavých vecí, ktoré vždy chceli vedieť, no hanbili sa na ne opýtať. Herci tiež odohrajú jednu scénku z divadelnej hry Ste medzi nami a predstaví sa aj hudobné zoskupenie Katarakta.

Koncert má aj benefičný charakter, podporíte verejnú zbierku Biela pastelka…

Áno, na podujatí sa bude nachádzať i stánok Bielej pastelky. Poslucháči si budú môcť za dobrovoľný príspevok zakúpiť drevenú pastelku a podporiť tak zbierku zameranú na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím.

Kedy a kde sa môžeme tešiť?

Koncert sa uskutoční vo štvrtok 12. augusta od 18-tej hodiny na Svätoplukovom námestí v Nitre. Vstup je voľný. Pre tých, čo nemôžu prísť osobne, chystáme aj online stream na Facebooku Divadla Zrakáč, ale zdieľať ho budeme i prostredníctvom FB stránok Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Biela pastelka alebo ÚNSS pre svojich členov.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, mesta Nitra, Nadácie ZSE a SOZA.

Vizuál plagátu na stiahnutie.



	

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *